Betestillväxten är som störst i början på sommaren, medan det under högsommaren ofta uppstår en betessvacka, särskilt om det är torr väderlek. Senare på betessäsongen ökar tillväxten något igen, men når inte de nivåer som betets tillväxt har under försommaren. Det betyder också att antalet hästar som kan näringsförsörja sig helt och hållet från betet är större under försommaren än på hög- och sensommaren.
Ju längre in på sensommar-höst man kommer, desto större blir behovet av tillskottsutfodring om hästarna går kvar på betet. Det bästa är om hästarna då kan börja stödutfodras med det skördade vallfoder de skall äta under vintersäsongen. På så sätt får hästen en successiv övergång till stallperiodens grovfoder på ett enkelt sätt.
Ett annat alternativ är att låta hästarna gå kvar på betet dagtid, men stalla in dem nattetid och då utfodra med vintersäsongens vallfoder. Observera att stödutfodring inte är tillåtet på en del betesmarker som får miljöstöd. Kontrollera detta med din Länsstyrelse innan tillskottsutfodring påbörjas till hästar som betar på sådana marker.
Tillskottsutfodring på bete skall i första hand ske med grovfoder, inte med kraftfoder. Tillskottsutfodring med kraftfoder på bete bör endast ske om hästen inte håller hullet på betet, och man är säker på att anledningen till det är att näringsinnehållet i betet är för lågt, inte att det är för liten betestillväxt eller betesbrist.
Ge vallfoder som tillskott – inte kraftfoder
Om det är betesbrist och hästen därför magrar av bör man inte tillskottsutfodra med större mängder kraftfoder, eftersom det riskerar att leda till en kraftfoderbaserad foderstat, vilket i sin tur kan skapa störningar i mag-tarmkanalen som diarré, kolik och även fång. Vid betesbrist är det grovfoder som bör användas som tillskottsfoder. Liksom för alla andra foderbyten eller introduktion av nya fodermedel bör hästen successivt vänjas in på grovfodret under minst två veckor.
Om hästarna skall utfodras med hö eller mycket torrt hösilage under vintersäsongen kan omställningen från bete till vinterfoder bli ganska stor, eftersom vatteninnehållet i bete och hö/torrt hösilage är väldigt olika. Betesgräs innehåller ca 20-25 procent torrsubstans och således 75-80 procent vatten, medan hö innehåller 84 procent torrsubstans och således 16 procent vatten.