Reservvatten = det vatten du använder när din ordinarie källa inte kan leverera tillräcklig mängd eller kvalitet.
Det finns flera olika lösningar för att genom förebyggande åtgärder bättre kunna hantera vattenbrist, men det finns inte en lösning som passar alla. Det innebär att du behöver hitta ditt egna sätt att lösa situationen. Förslagsvis kan du börja med att ställa dig följande frågor:
- Vilka scenarior/osaker till vattenbrist planerar jag för?
- Vilka alternativa vattenkällor har jag att tillgå?
- Vad vet jag om vattenkvaliteten hos min reservvattenkälla?
Det finns ett flertal potentiella vattenkällor i vår närhet som vi kan ta i beaktning om scenariot med vattenbrist skulle bli till verklighet.
Förslag på potentiella vattenkällor:
- Äldre brunn
- Grannens brunn
- Att borra en ny brunn
- Ytvatten
- Anlagda dammar
- Köpa vatten från kommunens vattenproducent
Men det gäller inte bara att hitta vatten. Utan också att säkerställa att vattnet är av tillräcklig kvalitet för att använda som dricksvatten. Exempelvis kan du fundera över om du har någon av följande potentiella föroreningskällor i din närhet: Industri, avloppsreningsverk, lantbruk eller brandövningsplatser. Kanske kan det vara värt att eftersända ett kvalitetsprov på dina närmsta reservkällor?
❕ OBS: Om du planerar att använda ytvatten som reservvattenkälla är det viktigt att tänka på att vattnets kvalitet kan variera över året och snabbt förändras utifrån omgivningen – t.ex. ett läckage från industri.
Det finns även naturligt förekommande ”föroreningar” att vara vaksam på, som metaller (generellt mer vanligt förekommande i bergborrade brunnar jämfört med grävda brunnar och ytvattenkällor) och algtoxiner.
Nästa fråga du behöver ställa dig är om du har allt som behövs för att ta reservvatten i bruk.
Kom ihåg! Flera hästar kräver mer vatten – och det är ditt ansvar som hästägare att se till att deras behov tillgodoses. Foto: Lisa Chröisty