Vallfodret utgör, och bör i regel också göra det, den största andelen av hästens foderstat. Till kategorin vallfoder räknar vi alla vallbaserade foder som t.ex:
- hö
- hösilage
- ensilage
- gräsfröhalm
- grönpellets, lusernpellets (m.fl.)
- bete
Vid brist på vallfoder är det möjligt att ersätta en del av vallfodergivan med andra grovfoder. Oavsett vilken typ av ”alternativt” grovfoder man använder är det förstås viktigt att det är av god hygienisk kvalitet, och att dess näringsvärde analyseras (halm undantaget). Allt för att det ska bli möjligt för oss att utfodra våra hästar med rätt mängd energi och näringsämnen.
Halm från stråsäd är i många fall ett av de grovfoder som är lättast att få tag på och som oftast har ett fördelaktigt pris. Alla halmtyper (vete, havre, korn, råg, rågvete) går att använda under förutsättning att de har en god hygienisk kvalitet. I en studie från 2021 framkom att grovfodergivan kan bestå av 50 % halm och 50 % vallfoder till vuxna hästar som inte har mycket högt energibehov (förutsatt att hästens energi- och näringsbehov täcks av totalfoderstaten), och att det finns flera hälsomässiga fördelar med att ge sådana hästar just halm som en del av grovfodergivan. Läs mer om studien här.
Helsädesensilage är ett grovfoder som består av hela spannmålsplantan, dvs inte bara spannmålskärnan, och havrehö är på liknande sätt hö gjort på hela havreplantan. Det är inte så vanliga fodermedel till hästar i Sverige, men i t ex USA används havrehö mer frekvent, och helsädesensilage används en del i Tyskland. Båda kan vara variera i sitt näringsinnehåll – ju tidigare plantmognad (grönare stadie) det skördats, desto mer liknar det hö, och ju senare plantmognad skörden skett desto mer liknar det en blandning av spannmålskärna (med högre stärkelseinnehåll) och halm.
Ytterligare ett fodermedel som kan användas för att komplettera en foderstat är betfiber. Det är energirikt på grund av sitt innehåll av lättsmält fiber, och kan betraktas som något av ett mellanting mellan grovfoder och kraftfoder. Alltså kan betfiber vid behov ersätta en mindre del av en vallfodergiva i foderstaten.
Håll koll på stärkelsehalten i alternativa foder
Om du väljer att använda helsädesensilage, havrehö eller liknande fodermedel, bör stärkelsehalten analyseras i tillägg till andra variabler som beskriver energi- och näringsvärdet i fodret. Det är viktigt för att inte grovfodrets stärkelseinnehåll ska överskrida hästens stärkelsenedbrytande kapacitet – vilket är max 150g stärkelse/100kg kroppsvikt och utfodringstillfälle. Dygnsgivan av stärkelse får heller inte överstiga 500g/100kg kroppsvikt.
Läs mer om gräsfröhalm och andra grovfoder här.