Eftersom olika foder produceras, lagras och förvaras på olika sätt är risken för olika mikrobiologiska problem olika stor i olika foder. Det vanligaste är att man upptäcker att fodret inte ser ut, luktar eller känns som vanligt, till exempel att några höbalar är mycket dammiga och att känns som om det ”sticker” i näsan när man hanterar dem, eller att man tydligt ser mögelsvamp på ytan av (eller inuti) en ensilage- eller hösilagebal när man tar av plasten. Mögel i inplastat foder kan ha flera olika färger – grönt, vitt, rosa, grått, gult, brunaktigt etc- men är alltid trådigt, luddigt eller dammigt på något sätt (Bild 1).
Man kan också träffa på små vita prickar i ensilage eller hösilage (Bild 2). Dessa prickar är jäst och är inte skadliga på samma sätt som mögelsvampar eftersom de inte bildar sporer eller gifter. Enstaka vita prickar behöver man inte bry sig om att sortera bort, men större mängder jästbemängt foder bör man inte utfodra. Kraftig jästtillväxt syns ofta som en vitaktig, hårt sammanpressad kaka. Ofta växer jäst och mögel också tillsammans, så finns det jäst i balen bör man vara lite extra uppmärksam och titta och lukta efter mögel också.
Kom ihåg! Jäst syns ofta som små vita prickar och är inte farligt i begränsade mängder. Foto: Cecilia Müller
Hösilage och ensilage som luktar annorlunda kan ibland vara ett tecken på dålig hygienisk kvalitet, men inte alltid – detta beror på att ett blötare foder ensileras i större utsträckning än ett torrare och därför luktar det blötare fodret också lite syrligare utan att det betyder att det är något fel på fodret.
Ett foder som luktar ruttet, ammoniak eller smörsyra är däremot alltid ett tecken på att fodret har ett hygienfel, oavsett hur blött eller torrt fodret är. Foder som luktar rengöringsmedel eller fönsterputsmedel innehåller ofta höga ammoniakhalter. Smörsyra luktar mycket säreget, det är en lukt som biter sig fast i kläder, hår och händer – att tvätta händerna med tvål hjälper sällan mot lukten. Foder som har en annorlunda struktur, till exempel som känns halt och slemmigt, visar också tecken på nedsatt hygienisk kvalitet.