Spannmål är till exempel havre, korn och majs. Till spannmålsbiprodukter hör bland annat vetekli, vetegroddar och havreskal. De är vanliga ingredienser i pelleterade kraftfoder och i müslifoder.
Begränsa mängden stärkelse
Spannmål innehåller mycket stärkelse vilket ger ett högt energiinnehåll, men det innebär också att det finns begränsningar i hur mycket spannmål en häst kan utfodras med. Detta beror på att hästar inte är anpassade för stärkelserika fodermedel. En häst bör maximalt utfodras med 0,4 kg stärkelserikt foder per 100 kg kroppsvikt och utfodringstillfälle. Detta betyder att en häst som väger 500 kg får utfodras med maximalt 2 kg (0,4 kg *500kg/100kg) stärkelserikt foder vid en och samma utfodring.
Ofta spannmålsbiprodukter i foderblandningar
Spannmålsbiprodukter är sådant som blivit över vid tillverkning av till exempel mjöl och gryn, och de innehåller sällan särskilt mycket stärkelse. Spannmålsbiprodukter används ofta som ingrediens i foderblandningar (pellets och müsli) eller för utfodring som de är. Sockerfodermedel är främst betfor och melass, och de är restprodukter från sockerframställningen. De innehåller som namnet antyder socker, men ingen stärkelse.
Betfor består främst av betfiber, som är en fiber med hög smältbarhet vilket tillsammans med sockerinnehållet (20 %) gör att energivärdet blir högt. Proteinvärdet är däremot lågt i både betfor och melass.
Sockerfodermedel är därför främst användbara för att höja energiinnehållet i foderstaten. De är också till hjälp för att blanda med sådana foder som ibland har låg smaklighet, som till exempel mineralfoder, eller med mediciner som skall ges via fodret, eftersom de flesta hästar tycker att betfor och melass smakar bra.
Ofta proteinfodermedel i pellets
Proteinfodermedel är sådana foder som har ett högt proteininnehåll. Det är oftast biprodukter från oljeutvinning (vegetabilisk olja), stärkelseframställning (potatis) eller öl- och sprittillverkning (spannmål). Dessa foder kan utfodras som de är, men det är vanligt att de ingår i olika färdiga foderblandningar (pellets och müsli). Vanliga proteinrika ingredienser i fabriksblandade kraftfoder är exempelvis potatisprotein, sojamjöl, linfrö eller linfröexpeller, rapsfrö (mjöl/expeller), bryggerijäst (från ölframställning), drav och drank (från bryggeri och bränneri) ärtor, åkerböna och ibland även solrosexpeller.
Proteininnehållet i dessa foder varierar inte så mycket, men energiinnehållet kan variera, särskilt i de produkter som är restprodukter från oljepressning eftersom energivärdet är beroende av hur mycket fett det är kvar i restprodukten – ju mer fett kvar desto högre energivärde.
Rapskaka, linfrökaka och sojamjöl har högt proteinvärde men ofta också högt energivärde, på grund av det resterande fettinnehållet.