Att släppa ut ett gäng hästar på en grön gräsplätt utan någon plan eller förberedelse är sällan särskilt lyckat, vare sig för hästarna, hästägarna eller betesmarken. Resultatet kan bli allt från fång till skador, förgiftningar, parasitinfektioner och söndertrampade betesmarker etcetera. För att betesperioden skall fungera väl för både häst och hästägare krävs att man tänker igenom betesgången i förväg.
Inspektera stängsel och betesmark inför utsläpp
Innan betessläpp bör man inspektera sommarhagen och dess staket. Det är inte ovanligt att vilt har tagit sig över eller genom stängslet under vintern, och det kan behövas en del reparationer innan hästarna släpps ut. Om sommarbetet ligger intill en väg bör man också kontrollera den del av betet som ligger nära vägen – det är tyvärr inte särskilt sällsynt att hitta diverse skräp och sopor där, vilket i värsta fall kan skada hästarna.
Kom ihåg! Innan hästarna släpps på bete är det viktigt att kontrollera att stängslet är helt och väl fungerande. Foto: Lisa Chröisty
Innan hästarna släpps på bete bör även deras parasitstatus vara kontrollerad och eventuell avmaskning ha skett. Om avmaskning behövs ska det ske minst tre dagar innan betessläppet, annars riskeras betet att smittas med inälvsparasiterna. Är det hästar som inte känner varandra som ska gå tillsammans på betet är det en god idé att inte ha skor på hästarnas bakhovar, då det minskar risken för onödiga skador om det blir en uppgörelse hästarna emellan.
Viktigt med gradvis tillvänjning
Om hästarna inte haft möjlighet att beta något gräs alls innan betessläppet behöver en gradvis tillvänjning till betesgräset göras innan de släpps fritt på betet dygnet runt. Det för att undvika till exempel diarré, kolik och fång. Feta hästar eller hästar som haft fång tidigare bör passas mycket noga både vid betessläpp och kontinuerligt under betesgången – eftersom risken för fång är större när hästen går på bete med fritt gräsintag.
En del hästar bör inte hållas alls på bete, det kan gälla hästar som haft fång upprepade gånger, eller som har fått diagnosen EMS (ekvint metabolt syndrom).
Kom ihåg! Vissa hästar bör inte släppas på alltför näringsrika beten, det gäller bland annat ponnyer och hästar som lätt blir feta. Foto: Lisa Chröisty
Under betesgången bör man regelbundet inspektera såväl hästarna som själva betet och stängslet. Hästarna ska ha daglig tillsyn, och det är en god regel att titta lite extra på såväl betets tillväxt som hästarnas hull varje vecka. Hästar som håller ett bra hull på bete, det vill säga som varken blir feta eller magra, är i balans med betets tillväxt och näringsinnehåll. Om hästen börjar bli fet är betet för näringsrikt eller finns i för stor mängd för just den hästen, och om hästen magrar av är betet för näringsfattigt för den individen, eller så finns det för lite bete tillgängligt för varje häst.