Av de svarande hästägare som hade flera djurslag, tillämpade 70 procent antingen växelbete, det vill säga, lät olika djurslag beta samma hage men efter varandra, eller sambete, det vill säga lät djuren beta i samma hage samtidigt. Cirka 1/3 av dem som hade erfarenhet av fler djurslag än hästar som betesdjur, ansåg att hästar förstör mark och vegetation mer än andra djurslag, främst barkgnag och söndertramp. Den generella uppfattningen bland häst- och djurägarna var ändå att hästar orsakar ganska få skador; 25 procent menade att det inte blir några skador alls.
De vanligaste sätten att undvika att få skador på betesmarkerna av hästar är att se till att det finns tillräckligt med bete, att hagarna är stora, undvika att släppa hästar på våta eller känsliga områden eller att helt enkelt stängsla ifrån värdefulla områden och träd.
Mindre än 1/5 av markägarna tog emot andras djur för bete, varav endast 6 tog emot hästar, framför allt hästar till grannar och bekanta. Hälften av dessa tog betalt för betet, samt upprättade betesavtal. De hästägare som saknade egen mark, lät samtliga sina hästar gå på sommarbete. Även här byggde det på kontakt med grannar. Endast en av hästägarna betalade för sommarbetet och hade ett skriftligt avtal. Ingen av mark- eller hästägarna hade kommit i kontakt med den andra parten via annonsering eller betesförmedling.
Drygt 1/3 av de mark- och djurägare som hade naturbetesmarker med båda höga natur- och kulturvärden men som saknade hästar, kunde tänka sig att ha hästar som betesdjur. Motiven var bland annat att man får ett bättre utnyttjande av betet och att landskapet hålls öppet på ett tilltalande sätt. Dock kunde lika många inte tänka sig att ha hästar. Ofta hade man redan tillräckligt med betesdjur eller också saknades förutsättningar eller erfarenhet av hästar. Få nämnde dock risken för ökade skador på mark och vegetation.
Samtliga av hästägarna som saknade mark, kunde tänka sig naturbetesmark som sommarbete. Skälen var bl a att det ansågs vara positivt för hästen att röra sig i kuperad terräng, att betet är smakligt men ofta något mindre näringsrikt, vilket kan vara positivt för många ponnyer.