När man har analysrapporten är det många som kliar sig i huvudet. Vad skall man titta på för några värden, egentligen? Och vad betyder alla siffror och förkortningar?
Det första man bör titta på är hur mycket smältbart råprotein (g smb rp) och hur mycket omsättbar energi (MJ) det finns i fodret, och balansen mellan dem. Ibland anges denna balans på rapporten som ”Kvot smältbart råprotein per MJ” eller någon liknande benämning, men skulle den inte anges är det lätt att räkna ut den själv genom att dividera värdet på smb rp med värdet på MJ omsättbar energi. Om resultatet blir runt 6 g smb rp/MJ, så passar fodret bra till vuxna hästar som inte ger di eller är högdräktiga. De vuxna hästarna har nämligen samma balans (dvs 6 g smb rp/MJ) mellan smältbart råprotein och energi i sitt behov, och det blir då väldigt enkelt att sätta ihop en hästvänlig och ekonomisk foderstat. Om kvoten blir högre än 6 g smb rp/MJ innehåller fodret mer protein i förhållande till energi än vad en vuxen häst (som inte är högdräktig eller digivande) behöver. Ett sådant foder går fortfarande att använda till de vuxna hästarna som inte används i avel eller är högpresterande, men framför allt för lättfödda hästar kan man behöva späda ut vallfodergivan med ett annat grovfoder med lägre näringsvärde för att motverka att hästen får ett oönskat högt hull eller så små vallfodergivor att ättiden riskerar att bli för kort. Om kvoten blir lägre än 5-6 g smb rp/MJ innehåller fodret mindre protein i förhållande till energi än vad hästen behöver och man kommer att behöva lägga till ett mer proteinrikt foder i foderstaten. Växande unghästar, högdräktiga ston och digivande ston har extra högt proteinbehov så för dessa hästkategorier lönar det sig att ha ett vallfoder med en kvot på minst 7 g smb rp/MJ, gärna upp till minst 9 g smb rp/MJ framför allt för de växande unghästarna och digivande stona. Om vallfodret har en lägre kvot än så behöver man addera proteinrika kraftfoder i foderstaten för att kunna täcka de här hästarnas höga proteinbehov.
Variablerna smb rp i gram och omsättbar energi i MJ anges oftast både per kg foder och per kg torrsubstans (ts) på rapporten. För att räkna ut balansen eller kvoten mellan dem spelar det ingen roll om man använder värdet per kg foder eller per kg ts, så länge båda värdena är i samma enhet, dvs både energi och smb rp skall vara per kg foder, eller per kg ts.
Om kvoten smb rp/MJ i vallfodret stämmer bra överens med samma kvot i hästens behov är det enkelt att ”utfodra med ögat”, eftersom fodret då är balanserat mot hästens behov och man kan styra mängden vallfoder efter hur hästens hull utvecklas. Är fodret inte balanserat mot hästens behov blir det inte lika lätt och man behöver då räkna lite mer noggrant så att hästens alla behov täcks utan att överutfodring uppstår för någon annan variabel.