Hur mycket hästen arbetar är ytterligare en faktor som inverkar på hästens näringsbehov. Ju mer hästen arbetas, desto större blir energibehovet, och därmed även proteinbehovet eftersom proteinbehovet är 6 g smb rp/MJ även för arbetstillägget.
Ett räkneexempel:
En varmblodig ridhäst som väger 500 kg har ett underhållsbehov på ca 56 MJ per dygn, och behovet av smältbart råprotein är då: 56 MJ x 6 g smb rp/ MJ = 336 g smb rp per dygn.
Om hästen sätts i arbete, till exempel genom att gå ridlektioner i cirka 2 timmar per dag på ridskola ökar energibehovet med knappt 50 procent, och hästen får då ett tilläggsbehov för arbete på 28 MJ och 28 MJ x 6 g smb rp = 168 g smb rp per dygn.
Totalt sett blir hästens näringsbehov per dygn då underhållsbehovet plus arbetstillägget: 56 +28 MJ = 84 MJ och 336 + 168 g smb rp = 504 g smb rp per dygn.
Skulle samma häst sättas i mycket hårt arbete, till exempel tävlas i fälttävlan eller distans på elitnivå, eller för varmblod och fullblod tävlas och tränas i trav eller galopp, så ökar energibehovet för arbete ännu mer, upp mot 100-120 procent av underhållsbehovet. Behovet av smb rp ökar på motsvarande sätt som i räkneexemplet ovan.
Många överskattar mängden arbete
De allra flesta hästar arbetar inte så hårt att de behöver några större mängder extra foder för sitt arbete, och det är tyvärr ganska vanligt i dagsläget med ”övergödda” hästar, inte sällan på grund av att de utfodras med kraftfoder som egentligen inte behövs, och för att ägaren eller tränaren överskattar det arbete hästen faktiskt gör. Detta kan leda till fetma vilket i sin tur kan leda till olika sjukdomar, bland annat Ekvint metabolt syndrom.
En ansvarsfull hästägare eller tränare försöker se på hästens arbete med ”nyktra” ögon och tar hänsyn till hästens faktiska behov, och inte till vad man önskar att hästen gjorde för arbete. Ett bra sätt att utvärdera om energigivan är lagom är att regelbundet hullbedöma hästen, detta tar vi upp i del 6 av Foderskolan.