Utfodring och miljö

Foderhygien

Foderhygien viktig för hästens hälsa

Foder av god hygienisk kvalitet är en förutsättning för att hästen ska hålla sig frisk. Utfodring med foder av dålig hygienisk kvalitet medför risk för både djurs och människors hälsa.

En kort sammanfattning av sidans information finns Här.

Hitta på sidan

Foderhygien

Mögligt och dammigt hö samt strö är en vanlig orsak till luftvägslidande hos häst. Framför allt är det mögelsvampar som utgör problemet, till exempel olika arter av AspergillusPenicillium och Wallemia. Mögelsvampar i fodret kan också bilda mykotoxiner (mögelgifter) som inverkar negativt på hästar, till exempel nedsatt prestation. Det kan finnas mögel i såväl grovfoder som kraftfoder. Vissa mögelsvampar infekterar växande gröda, så kallade fältsvampar, och kan finnas i till exempel spannmål redan vid  tröskningen. Hit hör bland annat arter av Fusarium. Dessa kan bilda ett flertal mykotoxiner, bland annat gruppen trichotecener.

Om grödan efter skörd lagras med för hög vattenhalt kan lagerskadesvampar växa till. Bland dessa märks arter av Penicillum och Aspergillus där särskilt A.fumigatus har satts i samband med bland annat luftvägslidanden. Dessa mögelarter kan växa i såväl stråfoder som i spannmål.

mögelangrepp på grovfoder
En hösilagebal som har kasserats på grund av omfattande mögel. Foto: Carin Wrange

Mögel, damm, jäst och värme i hästfoder

”Vita prickar” i hösilage och ensilage är vanligen jästsvampar. Jäst anses vara ofarligt  för hästar men är ändå oönskat i foder eftersom det innebär förkortad hållbarhet.

Risken för tillväxt av andra,  skadliga mikroorganismer är också större i sådant foder eftersom jästsvampar kan skapa förutsättningar för att andra mer skadliga mikroorganismer att växa till. Läs mer om jäst längre nedan.Jäst i inplastat foder. Foto: Cecilia Müller

Bilden ovan illustrerar hur det kan se ut när jäst har växt till i inplastat vallfoder, det liknar vita prickar. Jäst kan växa både i från- och närvaro av syre. Jästsvamparna är inte farliga men kan göra att fodret tar värme väldigt snabbt, det vill säga att det blir varmt väldigt snart efter det att plasten tagits av.

Värmebildningen gör också att andra mikroorganismer, som kan utgöra hälsorisker för hästen, börjar tillväxa. Man brukar säga att en förskämningsprocess börjat, eller att fodret blivit skämt.

Svampar

När mögelsvampar uppträder i konserverat vallfoder brukar man skilja på svamparter som tillhör fältfloran och svamparter som tillhör lagringsfloran.

Fältflora

Mögelsvampar som infekterar grödan på fältet kallas fältflora. Till fältfloran hör bland annat Fusarium, Alternaria och Cladosporium. Vissa arter av Fusarium, och Alternari, kan bilda mögelgifter.

mögel på grovfoderMögel utanpå en bal som varit inplastad. Foto: Cecilia Müller, SLU

Fuktig lagring

Mögelsvampar som tillhör lagringsfloran kan tillväxa i foder som lagras under fuktiga förhållanden.

Mögelgifter

Penicillium och Aspergillus är lagringsvampar som kan orsaka problem, både genom produktion av stora mängder sporer eller bildning av mögelgifter.

Mögel kan angripa torrt hö under lagring. Foto: Linda Steiner, SLU

Aspergillus fumigatus är en mögelart som kan ge hälsostörningar på djur och människor. Svampen är ett tecken på lagringsskada och varmgång i materialet.

Förutom sina irriterande sporer kan den infektera och orsaka svampinfektion i olika organ, även på friska individer om dosen är tillräckligt hög. Mögelsporerna är så små att de följer med inandningsluften ända ner i lungorna.

Aspergillus fumigatus är den vanligaste mögelsvampen vid sjukdomar i luftvägarna hos häst och bör därför inte förekomma i foder till hästar.

Ibland ser man ”vita prickar” eller ”ludd” i fodret. De vita prickarna är jäst (se bild ovan), och de är inte skadliga. Jästsvampar ser ofta ut så i inplastat vallfoder, men i hö syns de oftast inte så tydligt utan gör istället att höets yta känns lite fuktig och ”kladdig”.

Trots att jästsvampar i sig inte är farliga är de ändå oönskade i fodret, eftersom de i inplastat vallfoder konkurrerar med mjölksyrabakterierna om socker, vatten och livsutrymme utan att bidra med någon pH-sänkning eller annan konserverande effekt.

Lukta och titta och gör analys

Hur skall man kunna avgöra om fodret är av bra hygienisk kvalitet? Det enklaste hjälpmedlet, som man dessutom alltid har tillhands, är näsan och ögonen.

Ensilage är grovfoder som genomgått en ensilerings-process som lett till en konserverande pH-sänkning i materialet. Ensilage har en torrsubstanshalt (Ts)  lägre än 40 procent  vilket ger förutsättningar för en snabb mjölksyraproduktion som leder till ett pH-värde på < 4,5. Ensilaget konserveras dels genom det låga pH- värdet och en syrefri miljö som hämmar skadliga bakterier och de flesta mögelsvampar. I hösilage är Ts-halten högre (torrare foder) vilket leder till att pH-sänkningen blir mindre och ofta inte får någon konserverande effekt. Därför konserveras hösilaget  främst genom den gastäta lagringen.

Den högre Ts-halten gör det svårt för bakterier att växa till men mögelsvampar klarar att växa vid lägre vattenhalter. Ju högre Ts-halten är (det vill säga ju torrare gräset är), desto mer syre blir kvar i balen vid pressning vilket utgör en risk. Mögelsvampar utgör det mikrobiologiska hotet i hösilage.

Lukta och titta

Ensilage skall lukta friskt och gott. Det luktar mer eller mindre syrligt beroende på ts-halten. Låga ts-halter innebär att ensilaget luktar mer surt eftersom det har bildats mer mjölksyra. Hösilage är inte ensilerat i samma utsträckning och luktar därför inte lika syrligt. Ensilage skall ha en grön till grönbrun färg. Om ensilage eller hösilage luktar som härsket smör eller ammoniak, är slemmigt eller ”ihopbränt” och mörkt skall det inte utfodras. Hö skall också lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”, det skall inte lukta unket, jordigt eller mögligt, och det skall ha en bra struktur och inte vara ihopfiltat eller ihopklistrat.

Vid misstanke om att fodret innehåller skadliga ämnen för hästen kan man göra en mikrobiologisk analys som tar reda på förekomst av bakterier samt jäst- och mögelsvampar i foderprovet.

Mögeltillväxt kan lukta parfym

Ibland kan man upptäcka en parfymliknande doft från både hö och inplastat vallfoder, detta sammanfaller ofta med mögeltillväxt som kan vara svårare att upptäcka med blotta ögat. Ta för vana att titta och lukta noga på fodret innan varje utfodring, så lär du dig snabbt att upptäcka avvikande lukt, annorlunda färg eller annat onormalt utseende på fodret, och kan undvika att det ger hälsoproblem hos hästen.

Kort sammanfattat:

  • Foder av god hygienisk kvalitet är avgörande för hästens hälsa och förhindrar risker för både djur och människor, inklusive luftvägslidanden orsakade av mögligt eller dammigt hö
  • Mögelsvampar i fodret kan producera mykotoxiner som påverkar hästar negativt, bland annat genom nedsatt prestation. Vanliga mögelarter som Fusarium och Penicillum kan finnas i både grovfoder och kraftfoder
  • Foder bör lukta friskt och ha en bra struktur. Ensilage ska ha en grön till grönbrun färg och lukta syrligt, medan hö ska lukta kryddigt och inte vara unket eller mögligt. Vid misstanke om skadliga ämnen kan mikrobiologiska analyser göras