Utfodring och miljö

Strömedel

Strömedel

Halm, kutterspån, torv, papper och pellets av halm eller trä, vad fungerar bäst att använda i hästens box? Vilket strö som används beror på en mängd olika faktorer, bland annat möjlighet att lagra, var i landet man bor samt hur den individuella hästen fungerar på olika strö.

Småbalad halm

Småbalad halm lastas från vagn till elevator för transport upp på skulle. Foto: Carin Wrange

Den hästägare som helst vill ha sin häst på halm måste kunna lagra ett större parti på en torr plats, till exempel en höskulle, för att det ska räcka hela vintern.

I regel är det billigast att köpa in hela partiet, som räcker fram till betesperioden året efter, redan i början av hösten. Räkna med att du behöver 5-10 kg per dag, beroende på boxstorlek och hur många timmar per dag som hästen står i stallet.

Halmen bör inte förvaras direkt på ett betonggolv då fukt och eventuellt vatten kan blöta ner det understa lagret. Ett lager med trätrall underst brukar räcka för att hålla halmen torr. Om du förvarar halmen utomhus är det viktigt att den täcks ordentligt mot regn och snö.

Inget damm eller mögel

Det är också mycket viktigt att man får tag på ett parti halm som inte är dammigt eller mögligt. Undersök några balar vid inköp och fråga producenten hur vädret var vid pressningen för att få besked om kvaliteten.

Den som misstänker att halmen innehåller skadliga ämnen kan testa den hygieniska kvaliteten genom att lämna in ett prov för analys. Det kan dock vara svårt att reklamera ett halmparti efter några månaders lagring, varför det är bättre att vara noggrann från början.

I regel får man bästa halmen från skörd av vete eller korn, medan havrehalm ofta lockar hästen att äta stora mängder.

Halmen kan vara förpackad i såväl småbal (10-15 kg) som storbal (70 kg). Vad man väljer beror på tillgång och möjligheter till förvaring i stallmiljön. Den stora balen är självklart svårare att hantera om man inte har tillgång till traktor.

gödselhantering

Gödselhantering styr ibland val av strö

Hästägare som väljer att ställa hästen på spån, träpellets, torv, papper eller halmpellets kan om så krävs förvara lagret utomhus. Det är dock en fördel om man inte lägger det direkt på marken utan på trätrall underst.

Val av strömedel styrs även av hur stallets gödselhantering är organiserad. Om stallet har små utrymmen för gödseln brukar halm vara alltför skrymmande jämfört med övriga strömaterial.

De stallar som har möjlighet att få sin gödsel bortkörd till en jordbruksfastighet brukar behöva anpassa sina val av strömedel efter vad lantbrukaren kan återföra till marken.

Olika typer av bädd i hästens box

Det finns olika metoder hur man sköter rengöring av hästens box. Det finns tre olika metoder att välja på:

Växelbädd
: all gödsel och fuktigt strö tas bort dagligen och nytt material läggs in.

Permanentbädd
: bara den ytliga gödseln och blött strö tas bort dagligen och nytt material läggs in vid behov.

Djupströbädd:
 man låter bädden växa utan att ta bort gödsel och fuktigt strö. Nytt strö läggs på vid behov. Djupströbäddar fungerar bäst i gruppboxar och i ligghallar. En djup bädd avger mer värme än de övriga alternativen och har även ökad avgång av fukt och ammoniak under den varma årstiden.