Mät själv ts-halten
Om man känner sig osäker på ts-halten i ensilaget, kan man enkelt bestämma ts-halten själv. Gör så här: ett prov tas ut från en bal på flera ställen i balen eller från flera strängar på fältet så att provet blir representativt.
Från detta prov vägs 50 g upp och torkas i mikrovågsugn (näst högsta effekten). Efter cirka 2 minuter tas provet ut och blandas om och vänds, och torkas sedan färdigt i 2-minutersomgångar, totalt cirka 10-12 minuter beroende på om provet är väldigt blött eller väldigt torrt.
Var försiktig och torka hellre i omgångar än för lång tid i taget. Var särskilt försiktig med torra och grova grödor – de kan lätt fatta eld!
Efter torkningen vägs provet igen, det väger då till exempel 29 g. Det är dessa 29 g som finns kvar efter att allt vatten torkats bort som utgör torrsubstansen; 29 g / 50 g = 0,58. För att få ts-halten i procent multipliceras svaret med 100: 0,58 x 100 = 58 procent. Torrsubstanshalten i provet är 58 procent.
Håll uppsikt under torkning i mikro
Var beredd på att det kommer att lukta lite gräs under torkningen, men det får inte lukta bränt, då har torrsubstans också börjat försvinna och ts-halten man räknar fram kommer att bli fel, och risken för brand är stor. Lämna aldrig ts-provet utan håll det under uppsikt under hela torkningen!
Text: Cecilia Müller, universitetslektor vid institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU 2015-08-19