Hästens miljö

Beräkna hästens vikt

Beräkna hästens vikt

För att kunna räkna ut hästens näringsbehov är det viktigt att känna till den ungefärliga vikten. Den uppgiften är även värdefull vid avmaskning och medicinering.

Det absolut säkraste sättet att få reda på hästens eller ponnyns vikt är att väga den på våg. De flesta hästkliniker samt större träningsanläggningar har egna vågar. Om hästen undersöks på klinik vid exempelvis besiktning eller för skada kan det vara bra att ta tillfället i akt att även väga hästen under besöket. Det finns även mobila vågar som kan kontrollera vikten på din häst. Sök via internet var du hittar sådana.

För den som inte kommer åt en våg finns det vissa formler att ta till för att uppskatta hästens vikt. Det går även att köpa ett speciellt måttband, som säljs av ridsportaffärer, för att få fram uppgiften. Nedanstående formler finns även publicerade i skriften Utfodringsrekommendationer för häst.

berakna-1(1)_600

Formel1

Vikt = (4,3 x lansmärkeomfång) + (3,0 x mankhöjd) – 785

Lansmärkesomfång mäts från gropen (märket efter riddarens lans) framför manken och runt bålen.
Mankhöjden mäts vinkelrätt mot marken till mankens högsta höjd.

berakna-2(1)_600

Formel2

Vikt= bröstomfång x bröstomfång x längd. Summan delas därefter med 8900 för att få beräknad vikt.

Bröstomfång är måttet bakom manke och armbåge runt bålen.
Längden mäts från armbåge till bärbensknöl.

Gör så här:
1) Ställ hästen på ett plan underlag och så att den står med vikten jämnt fördelad på alla fyra benen.
2) Ta måtten enligt den formel du vill använda, ta gärna samma mått tre gånger och räkna ut medelvärdet av dessa. Eftersom måttet kan ändra sig lite om hästen rör på sig eller skiftar över vikten får man ett säkrare resultat om man mäter mer än en gång.
3) Sätt in måtten i formeln och beräkna hästens vikt.

Hippologen Anna Cederström – Hallsson gjorde 1997 sitt fördjupningsarbete vid SLU om olika metoder att mäta hästens vikt. Hon jämförde 14 olika formler och de två som visas ovan visade sig vara de mest fördelaktiga som gav hög samstämmighet på svenska halvblodshästar då de mättes och vägdes. Måtten är dessutom möjliga att ta utan medhjälpare.

Det är viktigt att hästen står jämnt på alla fyra benen vid mätningen. Resultaten kan visa fel om hästen är mycket överviktig och formeln fungerar i princip bara på halvblodshästar, inte ponnyer eller andra hästraser.

Tabell med riktlinjer för kroppsvikt hos olika hästraser:

Ras Vikt i kg
Shetland 100-200
Russ 150-250
Islandshäst 280-400
Arabiskt fullblod 350-450
Engelskt fullblod 400-600
Varmblodig travhäst 400-600
Varmblodig ridhäst 450-700
Ardenner 700-850

Källa:  Utfodringsrekommendationer för häst, SLU. Redigerat av Mia Hellström, webbredaktör HästSverige 2020-11-05