PPID (Pituitary pars intermedia dysfunktion) är en endokrin sjukdom som främst syns hos hästar i medelåldern (15-20 år). Sjukdomen kallades tidigare cushings sjukdom.
En endokrin sjukdom påverkar bildningen av de hormoner som styr skeenden i hästens kropp. Hormoner växelverkar med varandra och har många effekter på kroppen. Om det finns en störning av normal hormonbildning och hormonaktivitet kan det ha många effekter.
Hypotalamus och hypofysen är körtlar som ligger placerade vid basen av hästens hjärna och som är order- och kontrollcentral för bildningen av dess hormoner. Dessa kemiska budbärare fördelar sig med blodcirkulationen till alla andra vävnader i hästens kropp.
Hos en frisk häst existerar dessa hormoner i balans med varandra och spelar en viktig roll för bibehållandet och kontrollen av kroppens olika funktioner.
Onormala mängder hormoner ger sjukdom
Hos vissa äldre hästar och ponnyer undergår nervceller i hypotalamus en fortskridande degeneration och bildar otillräcklig mängd av en nervsignalsubstans som heter dopamin. Dopamin har betydelse för kontrollen av sekretionen (avsöndringen) i den delen av hypofysen som heter pars intermedia, som i sin tur ansvarar för utsöndringen av olika hormoner, bland annat det viktigt ACTH-hormonet.
När pars intermedia inte får tillräckligt med dopamin från hypotalamus blir slutresultatet en bildning av onormalt stora mängder av dessa hormoner vilket leder till sjukdomssymptom.
Medelålders hästar kan ha sådana störningar utan att ägarna lägger märke till det. Cirka 20 procent av alla hästar och ponnyer över 15 år är drabbade av sjukdomen i någon grad. Många gånger tror man att det beror på hästens ökande ålder och därför inte söker hjälp hos veterinär.
Blodprov ger svar
Diagnosen ställs genom att veterinär tar blodprov från hästen. Bäst är att ta flera prov vid flera tillfällen för att kunna jämföra halten av olika hormoner i blodet innan diagnosen fastställs.
Hästar som diagnosticeras för PPID kan numera behandlas med livslång medicinering för sitt sjukdomstillstånd och åter få god hälsa och funktion. Behandlingen verkar direkt på de dopaminbildande nervcellerna i hypotalamus och bidrar därmed till att återföra kortisolnivåerna i blodcirkulationen till värden som är normala.
Tidig identifiering av hästar och ponnyer med PPID bidrar till att tidigt stoppa sjukdomsutvecklingen. Det går inte att helt stoppa sjukdomen men behandling med medicin och bra hälsovård hjälper till att hålla hästen pigg.
Källa: Seminarium och föreläsningar om Den åldrande hästen