Ulla är känd för att rida sina dressyrhästar i skog och mark. Markerna lämpar sig väl för träning och det finns både fält och skogspartier där hon tränar. Några hundra meter från gårdscentrum ligger den berömda ”dungen” där Ulla ofta tränar. Hennes hästar rids i princip varje dag och det är minst lika viktigt för henne själv som för hästarna. Hennes hästar går dessutom dagligen ute i hage.
– Jag fick diskbråck för några år sedan och behöver hålla igång min kropp. Min chiropraktor har sagt att jag blir nog inte sämre av att rida, så då gör jag det trots att det känns litet stelt ibland.
Ger stöd till lovande ryttare
Efter en lång karriär som tävlingsryttare har Ulla initierat flera satsningar för att ge tillbaka något till sin sport. Hon bildade 2005 en stiftelse som varje år delar ut Ajax-stipendiet på 200 000 kr till lovande unga ryttare inom dressyr och hoppning. Pengarna ska användas för regelbunden träning under två år. Flera nu framstående ryttare har fått ta emot stipendiet, bland annat dressyrryttarna Mads Hendeliowitz, Lina Dolk och Cecilia Bergåkra. Ulla Håkansons Stiftelse är även sedan 2019 finansiär av kunskapssajten HästSverige.
Ulla har även donerat pengar för forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet. Nu senast till forskningsprojektet ”Bättre sits och ridning genom träning av ryttarens balans och koordination” som finansierade Maria Terese Engells doktorandstudier.
Hoppryttare i början av karriären
Tävlingskarriären för Ulla sträcker sig mer än 60 år tillbaka i tiden och även om hon mest är känd som dressyrryttare så var det faktiskt inom hoppning hon inledde sin karriär. Ullas första kontakt med hästar var i Ljungsbro nära Linköping. Pappa Harald hade hästen Mona och Ulla fick tidigt sitta på en kudde framför sadeln när han red. När Ulla var sju år fick hon och hennes yngre syster Marianne gotlandsrusset Felix i julklapp, en ohanterad och envis unghäst som tills slut blev utbildad nog för att kunna ridas av flickorna.
Ulla gjorde snabba framsteg med Felix och tävlade i både hoppning och dressyr. Men ganska snart började hon rida stor häst. Familjen hade nu flyttat till Djursholm och många hästägare i trakten ville att Ulla skulle hoppa deras hästar. På den tiden hade få hästägare egna trailers och Ulla red till både träningar och tävlingar. Bland annat red hon varje vecka en mil in till hoppträningar på K1 i Stockholm.
Stora framgångar med Ajax
Ulla var orädd och bra på att känna in hur varje enskild häst skulle ridas. Dessutom hade och har hon ett stort mått av envishet. Det var egenskaper som behövdes när hon köpte Ajax som 4-åring.
Målet var att utbilda Ajax till hopphäst och det gick oväntat bra, som 8-åring debuterade han 1965 i svår klass. Det året red Ulla honom på SM i Göteborg där hon blev fyra. Det blev även silver på SM i hoppning de två åren efter.
När Ulla och Ajax fick chansen att även tävla internationell hoppning i Aachen 1967 gick det däremot sämre. Ekipaget fick aldrig chansen att rida fram ordentligt, då klassen startade tidigare än aviserat, och väl inne på banan var Ajax inte alls sig själv. Efter att ha försökt starta flera klasser på samma höjd med samma dåliga resultat bestämde sig Ulla för att Ajax fick bli dressyrhäst – och resten är historia.