Ett annat projekt som Eva har dragit igång och genomfört är Stallkraft – får människor och stall att växa. Det innebar en kraftsamling under åren 2008-2010 för att vuxna med olika funktionshinder skulle erbjudas arbete i olika stallar. Projektet ingick i Vision Häst Värmdö och utvecklades tillsammans med socialkontoret i kommunen med ekonomiskt stöd från Allmänna Arvsfonden.
-Det var helt otroligt att se hur deltagarna växte som individer när de fick umgås med hästarna och arbeta i stallarna. Projektet blev så framgångsrikt att det presenterades vid ett eget seminarium under Almedalsveckan i Visby, men trots de goda resultaten blev det ingen långsiktig verksamhet.
Startade förening för bättre ridvägar
De senaste åren har Eva lagt mycket energi på att bygga upp Värmdö Hästvägsförening som bildades 2013 för att förbättra möjligheterna att rida eller köra häst i området med visionen att hästar är ett naturligt inslag i miljön. Genom att föra en konstruktiv dialog med olika parter har föreningen fått fram konkreta lösningar.
Målsättningen är att hästarna ska kunna röra sig säkert utan att störa eller förstöra. Hästföreningen har samlat alla parter och intressen i syfte att bit för bit åstadkomma tillfredsställande lösningar. Alla ska kunna se hästar med ett leende eftersom de bidrar till Värmdös lantliga livskvalitet.
Hästvägsföreningen har bland annat utbildat busschaufförerna som kör linjebuss i Värmdö om hur hästar kan reagera i olika situationer. Genom ökad kunskap hos förarna hoppas föreningen kunna skapa en säkrare miljö för både ryttare och kuskar ute på vägarna.
Vill skapa acceptans för hästen i samhället
Situationen för ryttare på Värmdö är inte unik på något sätt. På många håll i landet rapporteras om konflikter mellan hästekipage och trafikanter. I de flesta fall beror det på att det saknas vägar där ryttare kan rida på ett säkert sätt. Det är i regel inte prioriterat oavsett om det handlar om landsbygd eller i stadsnära områden. Ryttarna har ibland inte mycket annat att välja på än hårt trafikerade landsvägar. I andra fall kan det handla om ryttare som rider på marker som inte är lämpliga eller där markägaren sätter stopp. Även i sådana fall kan en hästvägsförening initiera en dialog.
– Sedan 2017 har vårt arbete i Hästvägsföreningen blivit allt mer framgångsrikt. Vi har bland annat invigt en 1,5 km lång helt ny ridväg i skogsmiljö som förbinder två andra vägar så att man nu kan rida nästan en hel runda utan att behöva trängas med bilar, berättar Eva.
-På senare år har vi mer fokuserat på att komma in väldigt tidigt i kommunens detaljplanearbete, så att hästarna finns med redan i grundarbetet. För att uppnå det har vi, tillsammans med nätverket Vision Häst Värmdö, inventerat alla hästhållningar och vilka stigar och vägar som används för ridning, ”var hästar rör sig”. Alla de här uppgifterna har blivit inlästa i kommunens interna kartsystem som de har för sitt planeringsarbete. Det innebär att redan när de startar ett nytt planärende så ser de var hästarna bor och var de rör sig.
Detta har inneburit att Hästvägsföreningen och Vision Häst Värmdö har blivit kontaktade på ett mycket tidigt stadium. Nyligen kom första planbeskrivningen där man skrivit in att ett stall ska detaljplaneras som hästhållning vilket Eva ser som ett stort framsteg.