Hur sprids smittor mellan hästar?

Det är viktigt att ha kunskap om smittskydd och smittsamma sjukdomar när man håller på med hästar. På så sätt kan man snabbt avgränsa ett utbrott genom att isolera den smittförande hästen på rätt sätt.

På HästSverige finns mycket information att hitta vad gäller smittor och smittskydd. Läs på i förväg så har du möjlighet att göra rätt om smittan kommer till just ditt stall.

hast-stall-hasthalsa-smitta-coronavirus

Ser hästen ut att inte må bra? Ge akt på din häst varje dag och ta regelbundet tempen för att få besked om eventuell smitta. Foto: Carin Wrange

Alla som hanterar hästar bör vara försiktiga med spridning av smitta. Tänk förebyggande såväl i vardagen som på träning och tävling. Ta regelbundet tempen på din häst för att tidigt kunna upptäcka eventuell smitta.

Hästarna ska inte behöva lida i onödan på grund av slarv. Tävlingssäsonger kan spolieras och verksamheter kan gå i konkurs av sjukdomsutbrott.
Låt inte hästen ha kontakt med andra hästar när du är på träning och tävling. Undvik att ha samma utrustning på flera hästar. Låt nya hästar stå avskilt de första veckorna.

Se till att byta kläder och skor om du åker mellan olika stall för att inte ta med dig smittämnen. Tvätta händerna ofta och använd engångshandskar när du rengör sår hos hästen.

Läs mer om smitta och smittspridning:

Smittspridning

Infektioner

Virusabort 

Hur skydda hästar mot kvarka?

7 smittsäkra rutiner i stallet

9 tips för smittskyddat stall

Gör quiz om smittskydd – testa dina kunskaper!

 

Källa: Gittan Gröndahl, tf statsveterinär, SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, 2019-12-08