Göran tycker att dagens travsport har en bättre hästhållning än tidigare. Hästarna är i gott hull och väl musklade. De tränas och utfodras annorlunda vilket befrämjar hälsan. Samtidigt medger han att det fortfarande finns brister, och då särskilt bland en del amatörtränare. Det är just den gruppen han hoppas kunna nå via Travarhälsan.
Många skadade hästar inom sporten
När Göran tillträdde sin tjänst som chefsveterinär i september 2010 fanns en vikande trend av hästägare inom sporten. Många hästar var ofta skadade vilket medförde höga kostnader för bland annat veterinärvård. I samma veva hade sporten just haft ”Åke Svanstedt-affären” som ytterligare spred salt i såren. Ledningen inom travet tog tag i problemet och arbetade bland annat med ny värdegrund för sporten. Den veterinära delen fick större tyngd och för att markera förändringen bytte avdelningen namn till hästvälfärdsavdelningen. Namnbytet innebär att avdelningen numera har ett bredare ansvarsområde än tidigare och sätter större fokus på hästens hela liv.
Det är den avdelningen som Göran Åkerström basar över, efter tidigare chefsveterinären Peter Forssberg och hans kollega Stig Hägglund, som enligt Göran ”krattade manegen” för honom.
– Till min fördel hör att jag förutom veterinärkompetens även har erfarenhet av arbete inom myndigheter som dåvarande Djurskyddsmyndigheten och därefter Jordbruksverket. Jag har också arbetat som föreståndare på hovslagarutbildningen, som fanns vid SLU i Skara, och har därmed kontakt även med forskarsamhället.