Följ med till: Forskarna som söker svaren kring allergi hos häst

Allergiska sjukdomar hos hästar i form av astma, allergi och eksem drabbar årligen många hästar – en del så svårt att de tvingas avlivas, och behandlingsmöjligheterna är idag begränsade. Därför ska nu en forskargrupp från Sveriges lantbruksuniversitet, ledd av den erfarna forskaren Sara Wernersson, ägna 3 år åt att dyka ner i ämnet. Förhoppningsvis kommer de upp till ytan med nya upptäckter – som kan lägga grunden för framtida behandlingsmetoder.

Foto Lisa Chröisty av forskare Sara Wernersson (4)

Sara Wernersson leder forskningsprojektet inom allergiska sjukdomar hos häst vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Foto: Lisa Chröisty

Bakgrund till allergi hos häst

Kroppens immunförsvar är uppbyggt för att skydda mot hot. Men när det aktiveras som en reaktion även på vardagliga ämnen som t.ex. pollen, ofarliga insektsbett och diverse födoämnen blir det skyddande immunförsvaret istället problematiskt. Det som ska hjälpa, stjälper istället.

Även hos hästar är allergier vanligt förekommande. Det kan ta sig uttryck både i form av sommareksem, då hästen ofta kliar tills huden går sönder, blöder & riskerar infektioner, och astma – vilket i sin allvarligaste form kan ge kroniskt inflammerade luftvägar, hosta och svåra andningsproblem.

Allergi hos häst leder alltså till både nedsatt prestationsförmåga och försämrad livskvalitet. Men inte nog med det; hos en del hästar blir symptomen så allvarliga att den enda utvägen är avlivning.

– Och det i sig talar ju för hur allvarliga allergiska sjukdomar kan bli, säger forskare Sara Wernersson och fortsätter:
– … Precis som hos allergiska människor reagerar alltså hästar med allergi på ämnen i omgivningen som egentligen är helt ofarliga – men som slår på stora trumman och sätter igång hela kroppens immunförsvar. En enorm påfrestning på kroppen och något vi behöver förstå bättre för att så småningom kunna behandla effektivt. Det är svaret på varför vi nu fått resurser att tillsammans undersöka det här djupare.

eksem-sommareksem-allergi-hos-häst

Sommareksem hos häst kan ge allvarliga symptom, och i värsta fall leda till att hästen behöver avlivas. Foto: Kerstin Bergvall

Ett forskarteam med spetskompetens

Med tre miljoner kronor att disponera har forskningsledaren Sara Wernersson samlat ett forskarteam redo att ta sig an utmaningen: Att förstå sjukdomsprocesserna hos hästar med allergier, för att framöver bättre kunna behandla dem. I teamet finns expertis inom både immunologi, veterinärmedicin och biologi på cell- och molekylär nivå: Från den generella hästkroppen ner till minsta beståndsdel.

– Hos människor vet vi idag en hel del om både olika undergrupper av allergiska sjukdomar, och de sjukdomsprocesser som uppstår i kroppen när kroppen reagerar på så kallade allergener, ämnen som vi blir allergiska mot. Det ska vi nu försöka bredda även när det gäller hästar, säger forskningsledare Sara Wernersson.

Och för det, finns en plan, där forskarna dyker ner på inte bara detaljnivå – utan cellnivå.

Foto Lisa Chröisty av forskare Sara Wernersson (1)

Projektet är noga planerat för bästa resultat, och består av tre viktiga delar:

  • Steg 1, att först kartlägga hur immunsystemet reagerar hos hästar med och utan sommareksem. Detta sker både under säsong (sensommar) och utanför säsong (på vintern) med hjälp av små hudprover, så kallade biopsier från hästens hud
  • Steg 2, att därefter undersöka de specifika cellerna i hästens kropp som hos andra djur visat sig ofta vara inblandade vid allergiska sjukdomar. Nu behöver det kartläggas vilken funktion dessa celler spelar hos hästen specifikt
  • och Steg 3, att slutligen med hjälp av provrör och mikroskop studera hur mastceller reagerar när de kommer i kontakt med stimulerande ämnen och allergen. Allt för att försöka förstå de sjukdomsprocesser som sker vid allergisk sjukdom hos hästar.

“Drömscenariot vore att lyckas bana väg för framtida botemedel”

Sedan studien startades upp i januari 2024 pågår full aktivitet. Dels med insamling av biopsier från hästar, dels med de första analyserna.

Målsättningen är högt satt: Att kunna bidra till framtida behandlingsmetoder för att vårda och rädda drabbade hästar.

– Det vore så roligt om vi i den här studien hittar något spännande, lite nytt, som man också skulle kunna använda i framtida terapi, säger forskningsledare Sara Wernersson och fortsätter:
– .. Det är alltid svårt att veta i förväg hur en studie kommer gå, men med all den kompetens som finns i vårt forskarteam känns definitivt som att vi har goda förutsättningar, avslutar hon.

482 copy

Kan effektiva botemedel mot allergiska sjukdomar som sommareksem framöver utvecklas för att hjälpa de många drabbade hästarna? Det får framtiden nu utvisa. Foto: Lisa Chröisty