Osteoartrit är den vanligaste orsaken till att tävlingshästar blir halta – men har ett långsamt förlopp och är ofta svår att diagnostisera utifrån tidiga sjukdomstecken. De hästar som drabbas blir lidande av kronisk inflammation vilket ofta innebär grav smärta.
Forskning för att hitta nya sätt att tidigare upptäcka sjukdomen pågår och biomarkörer kan där spela en avgörande roll. En biomarkör är en specifik molekyl som finns i olika sorters kroppsvätskor, exempelvis saliv.
I studien från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, redovisar forskare nu ett första steg mot hur vi kan använda den specifika biomarkören BGN262 i saliv från hästar för att faktiskt diagnostisera ledsjukdomen osteoartrit.
Insamling av salivprover
Under studiens gång samlades salivprover från både friska hästar och hästar med osteoartrit in. Det för att jämföra halten av biomarkören BGN262.
För att undersöka huruvida dygnsvariation, foderintag och träning påverkar koncentrationen av biomarkören samlades ytterligare prover in från en grupp friska hästar. Dels på olika tider under dygnet, före och efter fodring samt före, under och efter ett vanligt ridpass.