Inbjudan till webinar: Om hållbar avel av våra inhemska hästraser

Är du ägare eller uppfödare av någon av våra inhemska svenska eller norska hästraser? Då är du varmt välkommen på webinarium om ett forskningsprojekt om just hållbart avelsarbete inom de nordiska hästraserna – torsdag 24 oktober, helt gratis.

Missade du webinaret? Då kan du ta del av det i efterhand, här!

Bakgrund

Av de äldre inhemska hästraser som finns kvar i de nordiska länderna bedöms alla utom islandshästen och den finska hästen vara hotade i olika grad. Till dessa räknas de svenska raserna nordsvensk brukshäst, gotlandsruss, ardenner och kallblodstravare. I början av 2022 startade ett treårigt norsk-svenskt forskningsprojekt med syfte att öka kunskapen om den genetiska variation som finns inom och mellan nordiska hästraser på DNA-nivå. Målet är att kunna ge råd om hållbar avel i raserna inför framtiden.

nordiska-hästraser-nyhet-inbjudan-webbinar

Dölehästar: en av Norges inhemska hästraser. Foto: Susanne Eriksson

Inbjudan till webinar – gratis och för dig som ägare eller uppfödare

När? Torsdag 24 oktober 2024. Mötet öppnar kl 18.50 i Teams med första talare kl. 19:00. Webinariet har utrymme för att hålla på i upp till 2h, med möjlighet till att ställa frågor till forskarna.

Språk: Norska/svenska/skandinaviska

Målgrupp: Webinariet riktar sig till ägare och uppfödare av norska och svenska hästraser och är kostnadsfritt och öppet för alla som anmäler sig.

Innehåll: Under två timmar kommer vi presentera det aktuella forskningsprojektet och de resultat vi har hittills (projektet är inte avslutat än), samt lite om vägen framåt i avelsarbetet, och svara på frågor. Räkna med att få ta del av:

  • Status för svenska och norska hästraser – idag
  • Möjlighet till frågor och svar
  • Mer om forskningsprojektet om hållbart avelsarbete inom våra nordiska hästraser

Anmälan

För anmälan och närmare program, klicka dig in via den här länken: https://tinyurl.com/nanohorse.

Projektet finansieras av Stiftelsen Hästforskning tillsammans med norska forskningsfinansiärer, och drivs i samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), NordGen som är ett nordiskt kunskapscenter för genetiska resurser, och Norsk Hestesenter (NHS).

Text: Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige i samarbete med projektansvarig forskare Susanne Eriksson, SLU. Publicerat 2024-10-14.

Läsa mer?