Pågående hästforskning: Antibiotika i hästaveln – ett dubbeleggat svärd som hotar framtidens hästar?

Infektionssjukdomar och antibiotikaresistens är ett växande problem, även inom hästaveln. I ett nytt treårigt samverkansprojekt undersöker forskaren Johanna Lindahl, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) antibiotikaanvändning och resistens inom hästavel.

Bakgrund

Antibiotika tillsätts rutinmässigt i spermadoser från hingstar, vilket ökar risken för resistensutveckling – det vill säga att bakterierna som angriper hästar kan bli ”immuna” mot läkemedel och behandlingar slutar då verka.

Johanna Lindahl är veterinär och forskare med en lång erfarenhet av infektionssjukdomar och antibiotikaresistens. Efter att ha doktorerat inom infektionssjukdomar har hon även arbetat internationellt, bland annat i Kenya och Vietnam, och är idag sektionschef för häst, hund och katt vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samt adjungerad professor vid Uppsala universitet.

Om projektet, precis vid uppstart:

I slutet av 2024 beviljades forskningsprojektet om antibiotikaresistens anslag från Stiftelsen Hästforskning. Det möjliggör en djupgående kartläggning av antimikrobiell resistens (AMR) på svenska och norska stuterier, ett område där forskningen hittills är begränsad.

Ett särskilt fokus ligger på användningen av antibiotika i samband med insemination, där det rutinmässigt tillsätts i spermadoser. Detta kan bidra till resistensutveckling och forskarna vill nu undersöka hur utbrett problemet är samt studera förekomsten av resistenta bakterier vid livmoderinflammation.

För att få en helhetsbild av situationen kommer forskargruppen även att samla in och analysera både historisk data och ta nya prover från stuterier och enskilda hästar. Genom en enkätstudie vill de också få en bättre förståelse för hur veterinärer och djurägare ser på antibiotikaanvändning och resistens. Själva provtagningen sker genom skonsamma och ytliga topsprover från hästarna.

Varför är det här projektet viktigt?

315 copy

Inom hästavel kan resistenta bakterier leda till svårbehandlade infektioner som påverkar dräktighet och hästvälfärd. En oro är också att resistens kan överföras mellan djur och människor. På bilden, föl med sto på seminstation. Foto: Lisa Chröisty

”Antibiotikaresistens är en global utmaning och kallas ibland för den tysta pandemin, därför är det verkligen viktigt att forska kring resistensutveckling och spridning”, säger Johanna Lindahl, hästforskare från SVA

Inom hästavel kan resistenta bakterier leda till svårbehandlade infektioner som påverkar dräktighet och hästvälfärd. En oro är också att resistens kan överföras mellan djur och människor.

Projektet sträcker sig över tre år och har som mål att förbättra rutinerna för antibiotikaanvändning, biosäkerhet och hästvälfärd samt motverka resistensspridning i hästpopulationen.

Fler frågor och funderingar? Kontakta forskarna:

Är du nyfiken på projektet och har frågor direkt till forskarna? Kontakta då huvudansvariga för forskningsprojektet:

Johanna Lindahl, vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)
Anne Margrete Urdahl, vid Norsk Veterinærinstituttet

Projektet finansieras av Stiftelsen Hästforskning.

 

Text: Paola Squassina, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), publicerad 2025-03-07.

Läsa mer?