Den uppmaningen kommer från parasitforskare vid SLU och SVA som i studier har sett att stor blodmask kan ge upphov till kolik. Ofta ses inga symtom alls på hästar som bär på stora blodmasken. Kolik framkallas av syrebristskador i tarmen på grund av minskat blodflöde, inflammation och blodproppar i tarmkrösets blodkärl, som har orsakats av larvernas förflyttning. Parasitskadorna uppges också kunna ge nervskador och förändrad tarmmotorik som också kan orsaka kolik.
Så här tar du ett träckprov, se film från SVA.
Finns mask hos alla hästar
Alla hästar bär på en större eller mindre mängd inälvsmask och det är i huvudsak samma arter av maskar som förekommer i hela världen. Hästarna exponeras för parasiter i hagen när de betar.
Dagens hästhållning med många hästar på relativt liten yta gör att smittrycket av parasiter kan bli högt. För hästens välbefinnande är det viktigt att begränsa parasitbördan, framför allt hos föl och unghästar, det vill säga de känsligaste individerna.
Under 1960-talet introducerades avmaskningsprogram för hästar, i första hand mot stor blodmask, Strongylus vulgaris, som då var den vanligaste orsaken till kolik. De rigorösa avmaskningsprogrammen resulterade i en dramatiskt minskad förekomst av S. vulgaris. Emellertid har den intensiva användningen av maskmedel lett till att flera av hästens parasiter utvecklat resistens mot dem.
Ny forskning visar bland annat att regelbunden mockning av hästhagar radikalt minskar parasittrycket. Om det och mycket annat som gäller hästens parasiter kan du läsa om på HästSverige.
Parasitkontroll och avmaskning
Text: Eva Tydén, docent, Inst för biomedicin och veterinärmedicinsk folkhälsovetenskap, SLU, eva.tyden@slu.se och Eva Osterman Lind, leg vet, DVM, Parasitologisk diagnostik, SVA, eva.osterman-lind@sva.se