Bakgrund: Så upptäcks hälta hos häst idag
För att upptäcka om en häst är bakbenshalt analyserar veterinären idag symmetrin i korsets vertikala rörelse under steget. Hos Islandshästar är denna rörelse mindre, vilket gör hältasymmetrier svårare att se med blotta ögat.
Islandshästens genetiska mutation möjliggör dessutom de extra gångarterna tölt och pass, men det är oklart om den också påverkar rörelsemönster vid hälta.
Ny forskning: Så ser man om en islandshäst är bakbenshalt
I en internationell studie, initierats av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), undersöktes rörelsemönstret hos 11 islandshästar med tröghetssensorer. Hästarna skoddes med specialdesignade skor där man kunde applicera ett tryck mot hovens undersida och på så sätt framkalla en tillfällig, övergående, bakbenshälta. Rörelsen analyserades före och efter hälta inducerats (skapats) i skritt och trav för hand samt ridna i skritt, trav och tölt.
Resultat:
- I trav sågs en asymmetri i korsets rörelse, liknande som andra raser visar vid bakbenshälta. Samma mönster sågs även i tölt, men i mindre grad.
- I trav uppstod även en kompensatorisk asymmetrisk huvudrörelse, där islandshästarna lyfte huvudet mer efter att ha belastat det halta bakbenet.
- I skritt för hand syntes ingen asymmetri i korsets rörelse, men däremot för huvudets rörelse.
Studien visar att korsets rörelse kan avslöja bakbenshälta i trav och tölt. Däremot kan huvudets asymmetriska rörelse i skritt och trav vara vilseledande, vilket riskerar att fel ben utreds. Därför rekommenderas objektiva mätmetoder vid hältutredning av islandshästar.
Studien har finansierats av Stiftelsen Hästforskning och finns att läsa i sin helhet via länken nedan.
Läs mer:
Text: Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, utifrån text av forskare i studien Marie Rhodin, SLU. Publicerad 2025-05-26.