Forskning: Hundar kan ”rädda hästars liv” genom att nosa sig till mikrodoser av förbjudna läkemedel

Vid FEI Sports Forum (31 mars-1 april) gav FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström en uppdatering av pågående forskningsprojekt, bland annat ett försök med hundar i distansritt. Projektet, som genomförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och forskare Carl Ekstrand, går ut på att med hjälp av hundar upptäcka mikrodoser av pulssänkande substanser – som är förbjudna enligt FEI:s regelverk för antidoping och kontrollerad medicinering av hästar (EDCMR) – i hästarnas saliv.

Åkerström presenterade under forumet att det i distansridning finns ett pulstak på 64: ”Om en häst har en 65:a i pulsmätningen kan den inte fortsätta. Varför finns det bestämmelser om det? Det beror på att om hästens hjärtfrekvens är för hög är den förmodligen för trött”, säger han och tillägger att det kan vara ’livshotande’ att driva hästar med hög hjärtfrekvens.

Det vi tyvärr har sett är att väldigt få människor, men de finns, har medicinerat hästar med substanser som sänker hjärtfrekvensen. De är kortverkande och de är mikrodoserade, så vi skulle inte hitta dem i vanliga tester. Vi behövde en testmetod som var icke-invasiv, så vi började titta på saliv.”

Åkerström beskrev hur hundar kan användas för att nosa på skräddarsydda svabbar som har varit i hästens mun i en till tre minuter. Hunden skulle nosa på en rad olika prover och om hunden upptäcker ett positivt fall kommer hästen omedelbart att testas via blodprov, som sedan skickas till laboratoriet.

Om provet är positivt kan det vara grund för ett rättsligt förfarande för brott mot EDCMR”, säger Åkerström.

De koncentrationer som hunden kan upptäcka är helt otroliga – vi talar om pikogram (en triljondels gram), så hunden är känsligare än laboratoriet. Men vi kommer alltid att använda laboratorieanalyser som grund för att gå vidare mot utövare om brott mot FEI-regelverket misstänks.”

Åkerström tillade att användningen av hundar skulle vara en ”urvalsmetod för att rikta in prover” och skulle kunna ”potentiellt rädda hästliv” – och även fungera som ett ”bra avskräckande medel”.

Projektet pågår och fälttester kommer att äga rum i juli.

FotoJet - 2025-04-16T154152.482

Projektet, som genomförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och forskare Carl Ekstrand (till vänster i bild), går ut på att med hjälp av hundar upptäcka mikrodoser av pulssänkande substanser – som är förbjudna enligt FEI:s regelverk för antidoping och kontrollerad medicinering av hästar (EDCMR) – i hästarnas saliv. Foto: Lisa Chröisty