Mänsklig diabetesmedicin kan vara lösningen
Men sedan drygt fem år tillbaka har Johan Bröjer och hans forskkollegor på Sveriges Lantbruksuniversitet börjat använda ett i sammanhanget ganska nytt diabetsläkemedel för människa; natriumglukostransportör typ-2 hämmare, så kallade ”SGLT-2-hämmare”.
När urin bildas finns det socker i urinen. Natriumglukostransportörerna, som transporterar glukos från den första urinen som bildas, för tillbaka glukos till blodet. Ger man då det här läkemedlet så blockerar det transportproteinerna, så att glukos inte längre kan tas upp utan hamnar i urinen och därmed lämnar kroppet med hästens kiss.
Forskning har nu visat att läkemedlet är väldigt effektivt på häst, och att det minskar insulinsvaret med i medeltal mer än 65 procent.
– Det har varit oerhört effektivt, det tas upp på ett bra sätt hos hästen och kostnaden är fullt hanterbar. För en islandshäst rör det sig om cirka 300 kronor i månaden.
Johan Bröjer vill dock understryka att läkemedlet inte är något som en veterinär bara skriver ut och lämnar till djurägaren.
– Man måste matcha medicineringen med hästens utfodring. Det kräver att man har veterinärer som är kunniga och väldigt engagerade. Och vi måste ha djurägare som är engagerade och väldigt motiverade.
Förhoppningen framåt är att ha nya behandlingsmetoder för hästar med EMS redo när foskninsprojektet avslutas 2024.
– Det kommer verkligen att göra skillnad. Och då har jag uppnått ett stort mål i livet, säger Johan Bröjer.
Forskningen finansieras av Stiftelsen hästforskning.
Text: Anne Adre-Isaksson 2022-04-08. Uppdaterat av Lisa Chröisty 2023-05-10.
Läs mer:
Längre intervju om forskning om EMS i profilen med Johan Bröjer
Möt några av de ryttare vars hästar deltog i studien och räddades från avlivning