Att skapa en framgångsrik hästras
En framgångsrik hästras bygger alltså på ett noggrant avelsarbete med tydliga urval, där de individer med mest önskvärda egenskaper paras med förhoppningen om att varje avkomma ska ärva stora delar av dessa egenskaper. Men helt enkelt är det inte, då det inte nödvändigtvis är den under tävling bäst presterande hästen som ger bäst de bäst presterande avkommorna:
– En viss häst kan ju också bli väldigt framgångsrik på grund av yttre faktorer så som en bra träning/ryttare, men det betyder inte att hästen i sig egentligen är den bäst lämpade att avla på om man vill plocka fram talangfulla hästar inom t.ex. hoppning.
Just därför behövs det Åsa Genlinder Viklund länge arbetat med: Avelsvärdering.
– Och det handlar kortfattat om att testa förmågorna hos många individer inom rasen, bedöma dessa enligt samma kriterier och sedan sammanställa informationen för att se vilka hästar som förväntas nedärva de egenskaper man önskar förstärka inom rasen.
Från fokus på prestation – till hästens temperament och hållbarhet
Sedan många år tillbaka bedöms SWB-hästar genom både unghästtester, ridhästtester och tävlingsprestationer – vilket ger en stor mängd data att sammanställa och använda för att nå rasens avelsmål.
Ett avelsmål vars fokus länge legat på en enskild aspekt: prestation.
Framöver hoppas Åsa dock att andra värden också ska få ta plats i avelsvärderingar, exempelvis temperament och hållbarhet.
– Viktiga egenskaper, tycker jag, så att vi avlar fram hästar som faktiskt håller och passar för det vi vill använda dem för – även i längden! Ett flertal studier har dessutom visat att uppfödare, ryttare och hästköpare anser att hästens temperament är viktigt, men trots det saknar vi idag något bra urvalsverktyg.
Men hur ska egenskaper som temperament och hållbarhet undersökas? Och vad är egentligen hållbarhet? Det är frågor som behöver besvaras härnäst.