Ekvint coronavirus – en ny sjukdom hos svenska hästar?

Nu är det första stora projektet någonsin om ”hästcorona” igång!

Om du har ett eller flera fall av coronavirus hos hästar kan du kanske få vara med och samla extra prover från de sjuka och friska hästarna och bidra till forskningen. Kontakta hästveterinärerna på Statens veterinärmedicinska anstalt om du vill veta mer, 018-67 40 00, och läs mer om sjukdomen och projektet nedan.

Bakgrund

Coronavirus orsakar allvarlig sjukdom hos både djur och människor. Trots att coronavirus orsakar så många viktiga sjukdomar hos djur är det väldigt lite forskning gjord på dessa virus och många frågor återstår att besvara. Coronavirus har förmågan att rekombinera, det vill säga att byta delar av sin arvsmassa med varandra, och på så sätt skapa nya coronavirus om och om igen.

Ekvint coronavirus (ECoV) , varianten som drabbar hästar, ger feber, nedsatt allmäntillstånd och aptitlöshet hos hästar, och ibland allvarlig tarmsjukdom.

Viruset är ganska nyligen upptäckt, med de första identifierade fallen i Sverige under 2017. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ser varje år fler utbrott med ECoV.

Om projektet: Första djupgående studien om hästcorona i Sverige

033 kopiera

Ekvint coronavirus har blivit allt vanligare hos svenska hästar, men ännu vet vi lite om sjukdomen. Foto: Lisa Chröisty

Det här projektet som finansieras av FORMAS är det första i Sverige att studera och kartlägga hästens coronavirus på djupet, ett virus som ökar i betydelse och har stor påverkan på hästsektorn. Forskarna samarbetar med stall som haft utbrott för att studera hur många av hästarna inom samma stall som drabbas, symtombild, när antikroppar bildas och ur länge de kvarstår. Blod-  och avföringsprover samt svabbar från näshålan samlas in.

Hur vanligt det är att hästar exponeras för viruset i olika delar av landet bestäms genom att forskarna analyserar antikroppar i blodserumet från de prover som skickas in till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och SVA.

Genom att studera lagrade prover i  SLUs biobank försöker forskarna också att fastställa tidpunkten för när viruset faktiskt kom till Sverige.

Resultaten av studien kommer ha betydelse för framtida kontrollinsatser.

Om du har ett eller flera fall av coronavirus hos hästar kan du kanske få vara med och samla extra prover från de sjuka och friska hästarna och bidra till forskningen. Kontakta hästveterinärerna på Statens veterinärmedicinska anstalt om du vill veta mer, 018-67 40 00.

Text: Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, utifrån projekt från SVA och Gittan Gröndahl, tf. statsveterinär vid SVA. Publicerat 2025-04-08.

Läsa mer?