Den stora blodmasken är en av de farligaste och även den vanligaste parasiten som kan påverka hästens hälsa. För att hästägare ska kunna köpa avmaskningsmedel krävs sedan 2007 recept utskrivet av veterinär. Sedan dess har förekomsten av stor blodmask ökat kraftigt, upp mot cirka 50 procent i Sverige.
Ett antal forskare vid SLU och SVA har under flera år studerat olika möjligheter att med alternativa metoder minska förekomsten av stor blodmask bland hästar i Sverige. Att fortsätta bekämpa blodmasken med avmaskning kommer på sikt att ge resistens och det finns inga nya preparat under utveckling.
– Vi behöver minska mängden avmaskningsmedel och utveckla flera alternativa metoder för att reducera förekomsten av parasiter. Att regelbundet mocka hagar och låta smittade marker vila under två växtsäsonger är de bästa och mest effektiva alternativa metoderna för att minska smitta från blodmaskar. säger Eva Tydén, en av forskarna vid SLU.
På en hästgård i Knivsta söder om Uppsala har det gjorts fyra olika studier under 2018-2022 för att bland annat ta reda på hur stor blodmask lever och förflyttar sig. Studierna har haft flera inriktningar och finansierades av Stiftelsen Hästforskning.