Nu har ett projekt startats för att på sikt utrota hästsjukdomen smittsam livmoderinflammation (Contagious Equine Metritis, CEM) i Sverige. Sjukdomen är mycket fruktad inom hästnäringen på grund av att den är mycket smittsam och kan ge stora ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser. Har du en islandshäst? Då kan även du delta och bidra till en friskare hästframtid!
Bakgrund: Om hästsjukdomen CEM
Smittsam livmoderinflammation hos ston som är infekterade med bakterien Taylorella equigenitalis kallas för CEM (contagious equine metritis).
Hingstar, ston, valacker och föl kan bära på bakterien utan symptom. Även dräktiga ston kan vara infekterade. När ston drabbas av CEM kan fruktsamheten försämras betydligt. Det kan ge fler omlöpningar, förkortade brunstintervall och livmoderinflammation med flytningar.
Smittan sprids med hästkontakt, framför allt kontakt med könsorganen (som vid avel), men även via kontaminerade händer och redskap.
CEM upptäcks inte med vanlig bakterieodling, utan det krävs specifika provtagnings- och analysmetoder. Sjukdomen kan behandlas, men det tar tid innan hästen kan friförklaras.
Därför behövs projektet
CEM finns spridd i olika länder på kontinenten. I Danmark har det förekommit en omfattande smittspridning hos islandshästar under de senaste åren. I Sverige har CEM rapporterats 1–3 gånger per år hos olika raser under 2021–2024.
På grund av att några islandshästar testades positiva för CEM i Sverige under hösten 2024 har SIF Avels styrelse beslutat att under 2025 kräva negativt CEM test för samtliga hingstar som ska lösa hingstlicens i Sverige.
Målet med övervakningen i projektet är att alla islandshästar som är i avel i Sverige provtas 2025. Genom att identifiera eventuellt smittade hästar, samla in data och skapa underlag för riktade åtgärder, kommer projektet bidra till att minska riskerna för vidare smittspridning, och därmed trygga en friskare hästpopulation och en mer konkurrenskraftig hästnäring.
Är du nyfiken att delta i projektet? Då hittar du de vanligaste frågorna och svaren nedan.