Projekt: Katastrofmedicinskt centrum för djur utvecklas i Sverige

Ett av Europas första katastrofmedicinska centrum för djur ska nu utvecklas i Sverige. Det ska fokusera på att trygga produktionen av animaliska livsmedel, men ska även jobba för att ta hand om tjänstedjur och sällskapsdjur i kris eller krig.

I första hand handlar det om att säkra livsmedelsproduktionen, och hälsa och välfärd för de djuren och för tjänste- och servicedjur, men det kommer också öka förmågan att hantera hästar och sällskapsdjur vid diverse kriser, säger Renée Båge, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av de som kommer leda projektet.

Kollagebilder från SLU. Foto Jenny Svennås-Gillner, Nils Blomqvist, Emelie Fredriksson och Julio Gonzalez,SLU

Foto: Jenny Svennås-Gillner, Nils Blomqvist, Emelie Fredriksson och Julio Gonzalez/SLU

Varför behövs det här?

Krig och fredstida kriser, liksom katastrofer, kan orsaka skador på både människor och djur genom exempelvis bränder, radioaktivitet, explosioner och översvämningar. Skadorna kan vara akuta eller ge långsiktiga hälsoeffekter, och antalet drabbade varierar beroende på geografi och händelsens natur. Händelser med många skadade är komplexa och innebär en rad utmaningar.

I dessa situationer är kompetens inom katastrofmedicin för djur avgörande för att:

  • minska lidande
  • säkerställa djurvälfärd
  • bidra till livsmedelsförsörjningen
  • … och stödja andra viktiga samhällsfunktioner.

Djur har en viktig roll i samhället i såväl fredstid som vid kris och krig. Produktionsdjur utgör en väsentlig resurs för Sveriges livsmedelsförsörjning. Förmågan att upprätthålla en god djurhälsa är central för att bibehålla produktionskapaciteten. Även tjänstedjur inom Försvarsmakten, Polismyndigheten och Tullverket är en kvalificerad och unik resurs som stöder flera viktiga samhällsfunktioner. Vidare så stöder servicedjur som exempelvis ledarhundar människor med särskilda medicinska behov och sällskapsdjur spelar en viktig roll för försvarsviljan, genom att bidra till människors välbefinnande och uthållighet i orostider.

Inom humanmedicin finns idag sju kunskapscentrum för katastrofmedicin vilka drivs på uppdrag av Socialstyrelsen. Dock saknas en motsvarighet på den veterinärmedicinska sidan. Fram tills nu.

Ökar förmågan även gällande hästar

Projektet leds av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som även när det katastrofmedicinska centrumet för djur är uppbyggt kommer att ha ett delat ansvar. Projektet sker på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och väntas pågå mellan 2025-2027.

SVA är en beredskapsmyndighet med lång erfarenhet av att bekämpa smittor hos djur och har väl inarbetade rutiner för att hantera utbrott. På SVA är Ylva Persson, statsveterinär, projektledare:

– Kriser till följd av extremväder väntas bli vanligare i framtiden och för första gången på länge står vi inför potentiella krigshot. I Sverige behöver vi öka vår beredskap och bli bättre rustade för att ta hand om våra djur... Våra erfarenheter och rutiner för att hantera smittsamma djursjukdomar blir en grund som utvecklas för kris och krig. Att vi har genomfört många riktade utbildningar är också kunskap vi bidrar med.

SLU kommer bidra bland annat med utbildningar i hur djur ska hanteras vid kriser. Det handlar både om satsningar i grundutbildningen för veterinärer och annan djurhälsopersonal men även fortbildningskurser för personer som redan arbetar med djurvård eller inom livsmedels- och jordbruksbranschen.

Men projektet ska även undersöka hur vi bäst hjälper sällskaps- och tjänstedjur, som polishundar och i förlängningen även kunskap som ökar förmågan att hantera hästar.

-Det kommer också öka förmågan att hantera hästar och sällskapsdjur vid diverse kriser, säger Renée Båge, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av de som kommer leda projektet.

Arbetet är redan i gång och ska vara klart 2027. Då ska det presenteras förslag på hur ett katastrofmedicinskt centrum för djur kan organiseras och bäst fungera.

Fler frågor och funderingar? Kontakta:

Ylva Persson, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt:
Telefon: 018-67 41 62
E-mail: ylva.persson@sva.se

Text: Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, utifrån pressmeddelande från SVA. Publicerat 2025-04-04.