Med färre än åtta lager plast på inplastat vallfoder ökar risken för tillväxt av mögel i grovfodret. Det visar agronom Jessica Schenck i sin forskning om ensilerat vallfoder till häst.
Bakgrund
Majoriteten av hästar i Sverige utfodras idag med hösilage. Detta grovfoder håller i regel bra kvalitet både vad gäller näringsvärde och hygien. Men det förekommer också att balarna behöver kasseras på grund av angrepp av mögelsvampar, bland annat Fusarium.
Om hästar eller andra djurslag såsom kor eller får utfodras med inplastat vallfoder som håller dålig hygienisk kvalitet kan det leda till nedsatt allmäntillstånd, bland annat i form av hosta. Även för de människor som arbetar med djuren kan ett mögeldrabbat foder på sikt ge hälsoproblem.
Bonden påverkar fodret – i kvalitét och hållbarhet
När vallfoder skördas kan lantbrukaren välja att antingen producera hö, som torkas ner till 84 procent innan lagring, eller att producera ett fuktigare foder där balarna täcks med flera lager plast. Det blötaste fodret med cirka hälften vatten och hälften grönmassa, kallas ensilage. Det torrare fodret kan innehålla grönmassa från 60 till 85 procent, och kallas hösilage. Såväl ensilage som hösilage förpackas i rundbal eller fyrkantiga balar. I regel håller balarna en vikt från 250 – 600 kg.
Ett inplastat foder har oftast många fördelar jämfört med torrt hö. Ensilage och hösilage är till exempel mindre dammigt jämfört med hö. Lagringen blir säkrare genom att inget syre kommer in under plasten. Men för att det inplastade fodret ska hålla en bra hygienisk kvalitet behöver varje arbetsmoment göras rätt.
Forskningsstudien:
Jessica Schenck har i sina studier använt prover från inplastat vallfoder på 124 gårdar, varav 99 i Sverige och 25 i Norge. Under två säsonger samlades foderprover in från minst tre balar (från samma fält) hos de olika producenterna. På en av de tre balarna, på varje gård, öppnades plasten helt för att undersöka om det fanns mögel på ytan. Alla prover analyserades sedan på SLU:s foderlaboratorium i Uppsala.