Ouppfostrade hästar
Nära hälften av alla hovslagare som deltog i enkäten bedömer att arbetsmiljön i allmänhet inte är bra med dåliga klimatförhållanden (kyla, värme, drag, fukt), dålig belysning och svåra arbetsställningar.
– Hästägarna tar inte alltid hänsyn till hovslagarnas arbetsmiljö. Hästägarna är arbetsgivare och utifrån den rollen är de skyldiga att se till att arbetsmiljön är god för de som jobbar där. En ökad förståelse och medvetenhet är rättmätigt efterfrågad. Även länsstyrelsen borde ta mera hänsyn till utformningen av hovslagarens arbetsplats när de ska godkänna stall.
Hovslagarna upplever dessutom stress i sitt arbete, kvinnor i något större omfattning än män. Det är framför allt uppbundenhet och krav på tillgänglighet som stressar. Men även tidsbrist och hästägarna. Ett ofta förekommande problem för hovslagarna är att hantera ouppfostrade hästar. Hovslagarna menade att många hästägare har dålig utbildning på häst vilket ger ouppfostrade hästar som är svårare att hantera när de ska skos
Behövs förebyggande åtgärder
Forskarna varnar för att utan arbetsmiljöförbättrande åtgärder för såväl manliga som kvinnliga hovslagare, finns det risk att många lämnar yrket i förtid på grund av den belastande arbetsmiljön. De påpekar även vikten att ur ett jämställdshetsperspektiv även betrakta kvinnors fysiska förutsättningar i det arbetsmiljöförbättrande arbetet. Forskarna rekommenderar starkt att säkerhetsåtgärder tas för att undvika skador som att till exempel använda hörselskydd eller skyddsglasögon, justera arbetshöjden på städet och använda hjälpmedel vid skoning.
Studien vittnar om att arbetsriskerna för hovslagare är stora och att både hästägarna och hovslagarna kan arbeta förebyggande så att skaderisken minskas.
Text: Stiftelsen Hästforskning 2017-08-16
Läsa mer?