– Vårt mål är att kunna ha normalmaterial av de flesta djurslag som studeras vid SLU, säger Anna Bergh. Det innebär att vi vill ha bilder av hund, katt, häst, gris, idisslare, fågel och fisk.
I framtiden kan bordet även användas för undersökning av patienter på Universitetsdjursjukhuset, till exempel inför operativa ingrepp av komplicerade frakturer eller medicinska problem. De bilder som tas vid avdelningen för bilddiagnostik kan studeras ytterligare vid bordet. Den möjligheten kan användas av såväl kliniker, forskare som studenter för olika frågeställningar.
Vill dela med sig av kunskap
Företaget Sectra har inrättat ett ”datamoln”, ett forum för utbyte av erfarenheter inom medicinska fall som främst används för medicinsk utbildning. Anna Bergh ser stora möjligheter att även veterinärmedicinen kan finnas med där och byta kunskap och erfarenheter mellan olika universitet och djursjukhus via virtuella kanaler.
Utökad möjlighet till mer träning för studenterna är dock det främsta skälet till att satsa på det virtuella bordet. Anna Bergh arbetar med att ta fram ett självstudiematerial till studenterna. Förhoppningen är att de kan ha fri tillgång till verktyget under hela sin utbildning.
– Tillsammans med en pedagog och en veterinär inom bilddiagnostik ska vi också göra en utvärdering av den nya tekniken för att ta reda på om den verkligen minskar behovet av djurmaterial för dissektion och om det tillför en extra aspekt vid inlärande av anatomi och bilddiagnostik, säger hon.
Text: Carin Wrange, redaktör HästSverige 2015-01-20