För hästar som ännu inte härstamningskontrollerats kan WFFS-testet köras samtidigt som härstamningskontrollen. För övriga hästar som redan är härstamningskontrollerade behöver hästägarna skicka in ett nytt prov och be om att det görs en identitetskontroll mot hästens befintliga DNA-profil, samtidigt som WFFS-testet körs.
Hästägaren får då ett intyg på att det aktuella provresultatet verkligen gäller rätt häst. Det går bra att göra detta även för importerade hästar som är härstamningskontrollerade i ett annat land, då laboratorierna kan utbyta information med varandra.
Läsa mer HÄR om hur provet går till samt ladda ner remiss för beställning av prov mm.
En undersökning av anlagsbärarfrekvensen avseende WFFS i SWB-populationen pågår just nu vid SLU. För att kunna få resultat snabbare än tidigare planerat görs undersökningen på fölårgången 2017.
Detta kommer inte att göra någon signifikant skillnad för utfallet jämfört med om årets fölårgång hade använts. Studien kommer inte att generera några individuella resultat för fölen, utan enbart ge besked om anlagsbärarfrekvensen i SWB-populationen.
Husdjursgenetiska laboratoriet och SWB har gjort en överenskommelse som gäller fr.o.m fölårgång 2019.
För frågor: Susanne Gustafsson , SLU, 018-672012
susanne.gustafsson@slu.se