Möt mannen bakom dagens biomekanikforskning

Hur hästar rör sig och interagerar med underlaget har varit ett viktigt forskningsområde ända sedan 1970-talet. En av pionjärerna och en tongivande forskare är professor Ingvar ”Fredric” Fredricson.

Under hela sitt liv har Fredric gått sina egna vägar, tagit risker och testat gränser för att nå fram till målen. Han är en av Profilerna i HästSverige. Följ med i Fredrics spännande livshistoria.

Rullmatta_900px

Forskningen om hästens biomekanik utvecklades snabbt när ett rörelselaboratorium med rullmatta byggdes vid SLU i Uppsala. Foto: Ingvar Fredricsons fotoarkiv

Hur hästars ben rör sig och hur hovar landar på underlaget blev starten för ett forskningsområde som på 1970-talet bland annat resulterade i dosering av travbanor. Efter mycket utvecklingsarbete och ”uppfinnande” kunde Fredric 1972 lägga fram sin doktorsavhandling Equine joint kinematics and co-ordination och därmed var svensk biomekanisk hästforskning född.

Idag har forskningsområdet växt och omfattar ett stort antal olika arbetsområden med fokus på hästens biomekanik. Det handlar exempelvis om underlagets betydelse för prestation och hållbarhet och om nya objektiva metoder för att diagnosticera rörelsestörningar och hältor hos häst.
I Fredrics fotspår finns numera flera framstående forskare inom biomekanik vid SLU, däribland Lars Roepstorff, Marie Rhodin och Elin Hernlund för att nämna några.

Läs mer om Fredrics spännande liv som forskare och som chef för riksanläggningen Flyinge.