Kampanj: Stoppa Kvarkan 2024

Stoppa kvarkan är en årlig kampanj med målet att minska antalet utbrott av kvarka hos hästar genom att erbjuda all den information som kan behövas för att skydda våra hästar mot den allvarliga, och ibland dödliga, sjukdomen. Häng med under kampanjveckan – så kan vi tillsammans #StoppaKvarkan!

häst-med-kvarkaböld-under-kampanjen-stoppa-kvarkan-häst-sjukdom-vaccin

Böld under hästens huvud i samband med sjukdomen kvarka. Foto: Emma Nilsson

Varför en kampanj om kvarka?

Kvarka är en allvarlig sjukdom som påverkar både de drabbade hästarna, verksamheter och hela hästnäringen. De senaste åren har snittet legat på ett nytt stall i veckan som drabbas av kvarka i Sverige – det är mer än tio gånger vanligare än hästinfluensa. Anläggningar stängs och tävlingar ställs in.

Kvarka kan orsaka långvarig sjukdom och en del hästar måste avlivas på grund av komplikationer. Särskilt riskfyllt är det med nya hästar, som varit hos hästhandlare och fått med sig smitta. Om man upptäcker sjukdomen i tid, isolerar nya och sjuka hästar samt vaccinerar kan större utbrott förhindras. Och det är här vikten av information kommer in.

Veterinärer och forskare har fört kunskapen starkt framåt och svenska hästägare är relativt medvetna om kvarka. Vi behöver dock öka kunskapen hos nya hästägare, stötta varandra för att motverka smittspridning och att öka vaccinationer av svenska hästar mot kvarka. Vi har lyckats få ner influensa bland svenska hästar med hjälp av vaccin – kan vi också få bort kvarka?

lisa-chröisty-redaktör-hästsverige

 – Som en del i vår målsättning att öka kunskapsnivån hos alla som vistas kring hästar, prioriterar vi kampanjen #StoppaKvarkan. Vi sprider kunskap om smitta och smittskydd vilket är viktigt för såväl häst- och stallägare, tränare, tävlingsryttare som ridskolor – allt för hästarnas välfärd, säger Lisa Chröisty som leder arbetet med kunskapssajten HästSverige.

gittan-gröndahl-statsveterinär-sva

– För varje år med kampanjen kommer vi närmare ett kvarkafritt Sverige. I år lyfter vi dessutom vaccinfrågan lite extra. Vaccination mot Streptococcus equi har visats ge högt skydd mot kvarka, vilket besparar hästarna mycket lidande, säger Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på SVA.

Årets tema: Gör det som är BÄST för din häst

häst-stoppa-kvarkan-kampanj-hästsverige-sva

Visst vill väl även du se till att skydda din häst genom att #StoppaKvarkan? Häng med HästSverige på Facebook för all information du kan behöva – hela veckan!

Målet: Att Stoppa Kvarkan

I Sverige organiseras kampanjen av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer. Alla som är aktiva på nätet är välkomna att hjälpa till att sprida budskapet och sätta i gång samtal kring kvarka, vaccination och smittskydd.

Eftersom det är onödigt många hästar som får kvarka behöver vi hjälpas åt att bli smittstoppare. Målet är att inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas. Det är viktigt att känna till att hästar kan skyddas från kvarka med hjälp av vaccin.

Kampanjen pågår från måndag 6 maj till söndag 12 maj. HästSverige, SVA och SLU kommer att dela information och filmer i sina sociala medier och närmare tjugo organisationer inom hästnäringen sprider också budskap till sina följare.

Så häng med och sprid kunskap – tillsammans kan vi #StoppaKvarkan!

Källa: Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) & HästSverige

Läs mer: