Forskning: Virus upptäckta för första gången hos svenska hästar

Flera virus som aldrig tidigare rapporterats i Sverige – eller ens i Europa – har upptäckts i en ny SLU-studie av hästar. Virusens påverkan på hästars hälsa är fortfarande okänd.

Bakgrund

Virusinfektioner utgör ett stort hot mot djurvälfärd och kan även orsaka stora ekonomiska förluster inom hästnäringen. Ett av de första tecknen på en virusinfektion är feber, men oftast misslyckas man med att i detta första stadium identifiera den bakomliggande orsaken till febern.

Vad är nytt?

Flera virus som aldrig tidigare rapporterats i Sverige – eller ens i Europa – har upptäckts i en ny SLU-studie av hästar.

I studien användes så kallad viral metagenomik för att identifiera virus i serum och nässvabbar från hästar med och utan feber.

Fördelen med denna metod, jämfört med mera traditionella diagnostiska metoder, är att alla virus i ett prov upptäcks utan att man i förväg behöver bestämma vilket virus som man letar efter.

Fynden – för svenska hästar aldrig tidigare upptäckta virus

I nässvabbarna hittades främst olika typer av herpesvirus, vilket var väntat då det är känt att dessa virus cirkulerar i Sverige. Men intressant nog så upptäcktes även ekvint torque tenovirus och ekvint copiparvovirus i nässvabbarna. Dessa virus hittades också i blodproverna, tillsammans med bland annat ekvint circovirus och ekvint pegivirus.

Majoriteten av de olika virus som upptäcktes har aldrig tidigare rapporterats i Sverige – eller ens i Europa, utan är endast tidigare beskrivna i USA och i vissa fall i Kina och deras eventuella påverkan på hästars hälsa är fortfarande okänd. Eftersom dessa virus är nya för Sverige, och Europa, så karakteriserades i de flesta fall hela virusens arvsmassa för vidare studier.

Ny viktig kunskap för bättre hästhälsa och smittskydd

Foto Miia Riihimäki

Foto: Miia Riihimäki

Sammanfattningsvis så ger studien viktig ny kunskap om virusfloran hos svenska hästar och möjliggör för vidare studier kring spridning av dessa virus och deras möjliga kopplingar till sjukdom – något som i förlängningen kan bidra till bättre hästhälsa och smittskydd.

Vill du veta mer?

Vid frågor eller funderingar, kontakta forskarna direkt:

Anne-Lie Blomström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet
anne-lie.blomstrom@slu.se, 018-67 19 99