Hästar som regelbundet drabbas av kolik och diarré samt har svårt att hålla hullet kan vara drabbade av IBD. Ny forskning vid SLU visar att ett överdrivet immunförsvar kan vara en av orsakerna till sjukdomen.
Kronisk idiopatisk inflammatorisk tarmsjukdom, även kallad inflammatory bowel disease (IBD) är en relativt ovanlig, men allvarlig sjukdom som drabbar vuxna hästar oavsett kön och ras. Symtomen är framförallt avmagring, diarré och/eller kolik. Mer ovanliga symtom är dermatit (hudinflammation), anemi (blodbrist) och subkutana ödem (vätskeansamling under huden).
Vanligast är att sjukdomen går i skov följt av perioder utan kliniska symtom. IBD är en uteslutningsdiagnos där en klinisk misstanke och en bedömning via patologi av en förändrad tarm ligger till grund för den slutgiltiga diagnosen.
Mer lindring än bot
Sjukdomen saknar kända utlösande faktorer, men ett överreaktivt immunförsvar misstänks vara en orsak till sjukdomsutvecklingen. Tidigare studier visar att vissa geografiska områden (miljöpåverkan) samt eventuellt vissa raser (genetisk påverkan) är överrepresenterade för sjukdomen.
Eftersom man i dagsläget vet för lite om vad som orsakar sjukdomen, så finns heller inga rekommendationer om hur man kan förebygga den. Om en häst fått diagnosen IBD så kan det vara bra att notera om ett visst foder eller stress gör att hästen försämras då det troligen finns faktorer som förvärrar sjukdomen. Att undvika dessa faktorer kan eventuellt minska risken för att få nya skov av inflammation, men gör tyvärr inte hästen frisk.
Prognosen för drabbade hästar har tidigare bedömts vara dålig, men under senare år har möjligheten att lindra/bota förbättrats med hjälp av långtidsbehandlingar med glukokortikoider samt kirurgi i utvalda fall.
Tyvärr finns alltid risk för återfall samt komplikationer från operation och biverkningar från medicinering. Flertalet av de hästar som opereras och/eller behandlas medicinskt kan dock leva med sjukdomen och hålla den ”under kontroll”.
– Syftet med min avhandling är att förbättra kunskapen om immunologisk reaktivitet i tarmen hos såväl friska hästar som hos hästar med kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar. Teorin har varit att ett felaktigt reglerat immunförsvar ligger till grund för den kroniska tarminflammationen, säger veterinär Karin Olofsson, institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap vid SLU, som lett projektet.