Forskningen: Enkelt förklarat
I den här studien åkte forskarna ut till svenska professionella travtränare som valdes ut för att de hade olika utfodringsstrategier gällande vilka nivåer av stärkelserika kraftfoder (ett av de näringsämnen som hästar kan bryta ner och använda som energi) de gav sina hästar. Där gick de flesta travhästar i högintensiv träning, så kallade snabbjobb, två gånger i veckan då de tränas med en hjärtfrekvens över 200 slag per minut. Prover togs från 76 hästar efter genomfört snabbjobb och hästarna delades upp i tre grupper utifrån hur mycket stärkelse de fick per dag.
Mindre kraftfoder = mindre indikationer på muskelcellskador
Efter snabbjobbet hade hästarna som fick minst kraftfoder de lägsta nivåerna av muskelenzymaktivitet i blodplasman, alltså indikationer på muskelcellskada. Det tyder på att läckaget från muskelfibrerna var lägre hos de hästarna som fått minst mängd kraftfoder, även om de tränade lika hårt.
Vad det beror på vet inte forskarna i nuläget men det kanske hänger ihop med högre så kallad oxidativ stress, eller högre mjölksyrenivåer under träningspassen – något som tidigare studier har visat också har ett samband med högt intag av stärkelse.
Skillnader mellan hästar av olika kön
I studien var stärkelsegivorna i genomsnitt lägre till ston än till hingstar och valacker. Trots detta hade stona högre nivåer av muskelenzymaktivitet efter träning. Tidigare studier har visat att ston har högre risk för att utveckla muskelproblem än hingstar och valacker, vilket verkar styrkas även dessa resultat.
Utifrån den här studien verkar det som att inget eller ett lågt stärkelseintag minimerar muskelsönderfall efter träning. Vilket är en viktig kunskap som kan användas för att främja hästens hälsa under träning och ge hållbarare hästar.