Transportprotein och enzym sköter transporten
Det har visat sig att många läkemedels omsättning i kroppen är beroende både av ett transportprotein som heter P-glykoprotein (P-gp) och av ett enzym som heter cytokrom P450 -enzymet 3A (CYP3A).
P-gp och CYP3A verkar ofta i samklang med varandra och deras aktivitet i olika vävnader regleras via samma reglermekanismer. Således kan samtidig tillförsel av flera läkemedel medföra att omsättningshastigheten förändras så att önskad effekt uteblir eller att man får biverkningar. Information om sådana interaktioner börjar förekomma i läkemedelsfirmornas produktresuméer.
Flera läkemedel samtidigt kan påverka
Ett syfte med undersökningarna har varit att hos häst undersöka förekomst och uttryck av P-gp och CYP3A i slemhinnorna i tarmen och i de övre andningsvägarna, samt i njuren och levern. Forskarna har även studerat hur effektivt CYP3A bryter ner ämnen och hur detta korrelerar med förekomsten av vissa proteiner som förser CYP3A med elektroner.
Om flera läkemedel ges samtidigt kan dessa påverka varandras omsättning i kroppen. I studien undersöktes hur upptag och utsöndring av antihistaminerna fexofenadin och cetirizin påverkas av avmaskningsmedlet ivermektin.
Forskarnas undersökningar visade att transportproteinet P-gp finns utryckt i höga nivåer i lever, njure och i början av tunntarmen hos häst. Detta tyder på att P-gp har en viktig funktion för hur mycket av ett läkemedel som kan tas upp via tarmen, och för hur snabbt det utsöndras ur kroppen.
Viktigt ge rätt dos
Försöken där hästar behandlades med antihistaminerna fexofenadin eller ceterizin samtidigt som de fick avmaskningsmedel visade att upptag påverkades. Resultaten visade att tarmslemhinnan innehåller höga nivåer av enzymet CYP3A även i epitelet som bekläder luftvägarna har detta enzym en mycket hög aktivitet.
Resultaten av undersökningarna utgör underlag för att avgöra att rätt dos läkemedel ges till häst. Dock behövs mer kunskaper om förekomst och aktivitet av olika transportproteiner och enzymer för att man bättre ska förstå hur läkemedel eller andra främmande ämnen omsätts och kan interagera med varandra.
Slutsats
Resultaten av undersökningarna är viktiga för att bättre kunna avgöra att rätt mängd läkemedel ges till hästarna. Resultaten visar också att det behövs mer kunskap om dessa förhållanden för att man ska förstå hur olika läkemedels funktion i kroppen.
Text: Stiftelsen Hästforskning, 2011-04-08.
Läsa mer?