Karies, eller ”hål i tänderna”, är en sjukdom där de hårda vävnaderna i tänderna bryts ned på grund av bakterieangrepp. Bland svenska hästar ses allt fler fall av karies och man har funnit hästens egen ”kariesbakterie”, Streptococcus devriesei. Nu vet man också mer om hur kroppens immunförsvar ser ut i munhålan.
Från studier på människa och andra djur vet man att immunsvaret, särskilt så kallade antikroppar, mot kariesbakterierna är en viktig faktor för att förhindra att karies uppkommer.
Eftersom väldigt lite var känt om hur immunsvaret i hästens munhåla fungerar, var målet för det här projektet att få veta mer om antikroppar i hästsaliv och att ta reda på om hästar också bildar antikroppar mot kariesbakterier.
Antikroppar som skyddar mot karies?
Antikroppar är proteiner som bildas av immunförsvarets celler och utsöndras i kroppsvätskor såsom blod och saliv. Antikroppar har många olika funktioner. På slemhinnor, till exempel i munnen, kan de bland annat binda till infektionsämnen som bakterier och virus och förhindra att dessa tar sig in i kroppen.