Viktigt med rätt bomvidd
Forskningen, som har finansierats av Stiftelsen Hästforskning, inleddes med en kartläggning av de problem kring sadlars utformning och tillpassning samt ryttarens sits som yrkesverksamma inom hästnäringen upplever. Vanliga brister i sadelns passform ses ofta kring själva bommen i sadeln, dess vidd och vinkel, samt bossornas stoppning. Även sadelgjordens läge och infästning har betydelse. När sadeln trycker punktvis på hästens rygg kan det resultera i en tillbakabildning av hästens rygg- och bröstmuskulatur.
– Tryckmätningsvojlocken kan vara ett hjälpmedel vid tillpassning och utvärdering av en sadels passform. Fördelen är att det kan göras under rörelse i stället för stillastående som görs idag, säger doktorand Anna Byström, en av forskarna inom projektet.
Tryckmätning gav bra hjälp
De vanligaste problemen när det gäller ryttarens sits kan definieras till ”stolsits”, snedhet samt problem med balans och följsamhet. Erfarna ridinstruktörer menar att detta kan leda till en spänd häst eller en häst i obalans eller med hämmade oregelbundna rörelser.
Mätningarna gjordes på flera olika grupper av ryttare, såväl mycket rutinerade tävlingsryttare till mindre utbildade ryttare. Forskarna upptäckte att tryckmätningsvojlocken var ett bra hjälpmedel för ryttare att bli medvetna om och motiverade till att förbättra sin sits. Genom att sitta direkt på vojlocken såg ryttarna hur vikten fördelades över ytan och kunde därmed bättre förstå vad som behövde förändras.