Herpesvirus är vanligare än man tidigare trott hos hästar, och det är inte alltid de ger symptom. Däremot kan antikroppar efter viruset stanna kvar i kroppen en längre period – och ge utslag när prover tas.
Det är två intressanta resultat i en avhandling om luftvägsvirus hos travhästar av veterinär Helena Back, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
– Ökad kunskap om luftvägsvirus hos travhästar i träning är viktig både för hästarnas hälsa och prestation, säger Helena Back.
Hälta och luftvägsinfektioner – bovar i dramat
Infektioner i luftvägarna, eller hälta, är vanliga orsaker till att hästar underpresterar på tävling. När ett virus orsakar tydliga sjukdomssymptom hindrar de en häst från att träna eller starta på tävling, men man vet också att virus kan infektera en häst utan att ge tydliga symptom. Hur sådana virusinfektioner påverkar hästarnas hälsa och prestation har nu alltså studerats av Helena Back.
Höga antikroppsnivåer utan prestationssänkning
Under ett års tid studerades bland annat prestation, hälsa och förekomst av olika luftvägsvirus hos 63 svenska travhästar som var i träning hos fyra professionella tränare. Sammanlagt togs 663 blod- och nässvabbprover från dessa hästar.
Fokus låg främst på en viss typ av herpesvirus som tidigare undersökts mycket sparsamt, samt hästens förkylningsvirus (rhinitvirus).
Majoriteten av hästarna hade under långa perioder stabilt höga antikroppsnivåer mot rhinitvirus i sina blodprover, utan att visa symptom på sjukdom eller nedsatt prestation.