Kvinnors utseende kommenteras
Det finns även många undantag från detta som är intressanta ur en genusteoretisk synvinkel. Undantag där män och kvinnor trots allt beskrivs i termer av traditionella könsmönster. Nedan följer några punkter där man kan se hur artiklarna beskriver kön på stereotypa sätt. Mäns utseende står det ingenting om i någon av alla de artiklar som forskarna har gått igenom. Kvinnors utseende nämns vid några tillfällen, inte ofta, men ibland. Här kommer två exempel:
”Vi träffas på läktaren i Helsingborg Frk:s ridhus och inget av det yttre – de lite slitna jeansen och Gore Tex-jackan med Krafftreklamen – skulle avslöja att det är en person som dominerat svensk dressyr i årtionde efter årtionde.” (SvD 071104)
”Sveriges förbundskapten i hoppning kommer gående i små svarta boots, ljusgröna ridbyxor och en lätt urringad vit t-shirt som blir sådär lite extra vit mot solbränd hud.” (SvD 070704)
Båda dessa citat pratar om kvinnors utseende, vilket inte har någon som helst betydelse för deras idrottsliga kompetens. Studier av hur män och kvinnor i allmänhet representeras i media visar också att fokus ofta läggs på kvinnors utseende även när det inte alls är relevant, men att detsamma sällan eller aldrig görs om män.
Det framgår av en del intervjuer att många av ryttarna har stött på uppfattningen att ridsport är mesigt. Texterna försöker motverka bilden av ridsportens mesighet. Ett sätt är att visa att de manliga ryttarna är ”riktiga karlar”. Ett sätt att göra det är att likna ridningen vid sådant som konventionellt sett uppfattas som manligt, till exempel ishockey som i de följande exemplen:
”Skulle dressyr vara något för mesar? …//… – Se bara på vad som hände där inne i ridhuset alldeles nyss [en unghäst som ställde till det]. Här har du 600 kilo som kommer sättandes rakt emot dig. Jämfört med det är en tackling i en ishockeyring bara blaha, blaha.” (SvD 051124)
”Jag brukar vara här på ishockey ibland men det var ännu högre volym nu. Det är helt enkelt häftigare med dressyr än hockey, säger [Jan] Brink.” (SvD 051128)
Samtidigt som artiklarna på de här sätten framhäver att ridsport är ganska riskabelt och kraftfullt och alltså en lämplig idrottsgren för ”riktiga män”, framhåller en del artiklar också att de kvinnliga ryttarna inte är den sortens blyga och känslosamma tjejer som svärmar för hästarna, som man annars kanske kan tro.
”Så glöm bilden av den gulliga lilla hästtjejen som varken har mål eller mening i sitt liv. Hårdare brudar får ni leta efter.” (DN 071203)
Vissa fördomar lever kvar
Merparten av ridsportjournalistiken är tämligen neutral ur genussynvinkel. Forskningsstudien visar dock att det finns en hel del traditionella föreställningar om kön verksamma inom ridsporten kvar att göra upp med innan ridsporten når den status som brukar tillskrivas stora sporter där Sverige är framgångsrikt. Genom att belysa det problemet kan studien bidra till ökad styrka och utveckling inom ridsporten, vilket även är till fördel för alla som på något vis är verksamma inom hästnäringen.
Ansvarig författare: Stiftelsen Hästforskning 2011-04-08, redigerad 2018-05-20
Forskningsprojekt: Ridsporten i svensk dagspress ur ett genusperspektiv.
Ansvarig forskare: Susanna Radovic, år 2008
Läsa mer?