Om man har sönder skithögarna och låter de torka, är det ett alternativt där det är svårt att mocka?
Svar: Detta är vad man försöker uppnå med exempelvis harvning under torr väderlek. I en studie som undersökte effekten av detta visades att ingen skillnad i mängden parasitlarver kunde ses.
Svaret är därmed nej, i vårt klimat i Sverige får man sannolikt ingen god effekt av att ha sönder träckhögarna.
Om man betesputsar betet på hösten, ger det skillnad mot harvning?
Svar: Det har vi inte undersökt.
Vilka redskap funkar bäst för mockning av bete?
Svar: Vi rekommenderar att mocka gräshagar 1-2 gånger per vecka och då brukar det inte uppstå rator vilket gör att vanliga mockverktyg som grepar fungerar fint.
Det är visat i utländsk studie att betesytan kan öka med 50% tack vare mockning och frånvaro av rator.
I en del besättningar mockas det ur hagen, men det läggs sedan på hög intill staketet/ i närheten av där hästarna går och betar. Hur långt iväg behöver man förflytta/köra iväg gödseln för att larverna inte ska kunna krypa in i hagen igen?
Svar: Larverna behöver fuktdroppar för att kunna röra sig ut i gräset och då kan de ta sig ca 1,5 meter, kanske något längre om det är gynnsamt. Flytta därmed gödseln minst 3 meter, för att vara på den säkra sidan.
Det är också viktigt att det inte kan rinna från gödseln till betet om det regnar.
Om det blir en jättevarm sommar som det förespås, är bra eller dåligt ur parasitperspektiv?
Svar: Inga parasiter gillar torka. Så länge det är varmt och torrt stannar parasitlarverna kvar i träckhögarna. Så snart det börjar regna rör de sig sedan ut i gräset som då kan innehålla hundratusentals med larver per kilo gräs.
Hur effektivt är växelbete med får? Hur bör växelbetet läggas upp?
Svar: Tyvärr saknar vi data på hur effektivt växelbetning med får är. Idén är att djurslagen ska äta upp varandras parasitlarver eftersom de mest skadliga parasiterna inte går på båda djurslagen.
Om du på våren släpper får i en hage som föregående år användes av häst kan fåren äta upp de övervintrade larver. Mitt i sommaren kan man växla djurslag (ev måste lite gräs hinna växa upp först) och släppa hästarna på betet. Det är viktigt att antalet djur är balanserat så att de verkligen betar av ordentligt. Återväxt efter vallskörd är också bra att nyttja som bete med lågt smittryck.
Hur länge kan ägg/larver överleva i en gödselstack?
Svar: hur länge vet vi inte, men syrebrist, pH, temperaturskillnader som sker när gödsel brinner kommer att avdöda parasitlarver.
Kan man överföra smitta till nya kommande beteshagar om man gödslar dessa med denna gödsel?
Svar: Nej, smitta kan inte överföras med brunnen gödsel. Färsk gödsel kan dock innehålla parasitlarver och därmed smitta.