Delta i studie: Hästar med EMS sökes!

Har du en häst med EMS och skulle vilja delta i en studie om framtidens läkemedel? Nu finns chansen att bidra – enkelt och smidigt genom att lämna ett urinprov från din drabbade häst! Passa på och delta du också.

418 copy 54

Hästar drabbade av EMS påverkas på olika sätt, vilket du kan läsa mer om här.

Bakgrund och syfte

Hästar med ekvint metabolt syndrom (EMS) löper ökad risk att utveckla fång till följd av insulinresistens och/eller hyperinsulinemi. Kliniska prövningar av ett nytt humant diabetesläkemedel (Invokana) på hästar med EMS har hittills gett lovande resultat när det gäller insulinkänslighet.

Läkemedlet som undersöks tillhör gruppen SGLT2-hämmare, som sänker koncentrationen av glukos i blodet genom att blockera njurarnas återupptag av socker. Detta gör att glukosen istället utsöndras i urinen. Hos människor som får denna diabetesbehandling har en ökad risk för urinvägsinfektion observerats. Detta har hittills inte undersökts tillräckligt hos hästar.

Vi söker nu urinprov från hästar som diagnostiserats med EMS, både från hästar som inte får behandling och från hästar som står på behandling med Invokana.

Syftet med studien är att undersöka om behandling med en SGLT2-hämmare ökar risken för urinvägsinfektion hos hästar med EMS.

Vill du delta? Så går det till!

För att ingå i studien ska hästen:
• ha diagnostiserats med insulinresistens med OGT (oralt glukostest)
• om den är äldre än 10 år; ha normal koncentration av ACTH, dvs inte ha PPID
• inte ha pågående fång eller stå på annan behandling för fång.

Genomförande:
Om din häst ska delta i studien skickar vi dig en provburk samt instruktioner om hur man samlar urinprovet, som tas av dig hemma i stallet. Vi hämtar provet, eller kommer överens om hur provet ska skickas tillbaka via post. Provet kommer sedan att analyseras på NMBU:s laboratorium. Transport av provet samt analyser är kostnadsfria.

Om du och din häst är intresserade av att delta i den här studien, kontakta oss via e-post eller telefon:

Camilla Anger-Håål
camilla.anger-haal@nmbu.no
Tel: 0738 10 10 50

Övrig information:
Förutom urin studerar vi även inre organ från hästar som avlivas av åldersskäl (eller på grund av andra sjukdomar/skador). Om du eller någon i din bekantskapskrets funderar på att avliva en häst med diagnostiserad EMS (med eller utan Invokana-behandling) och vill donera kroppen till forskning, vänligen kontakta oss via mail nedan så ser vi på möjligheterna att ta emot. Har vi möjlighet att ta emot, så står vi för kostnaderna för transport, obduktion och omhändertagande av kroppen.

Text: Doktorand Camilla Anger-Håål och Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, 2024-08-29.