Bakgrund
Inom hästsektorn finns aktiva inom både sport, hobby och profession. De fysiska och sociala fördelarna är många, och kärleken till hästen ofta även fördelaktig som rekreation. Trots alla positiva sidor kan hästsporten samtidigt vara en riskmiljö. Utsatthet är inte unikt för hästsport, det kan förekomma i alla idrotter och alla sociala sammanhang, men hästen som mittpunkt gör hästsporten speciell.
Varför då?
Jo – tillgången till hästen kan till exempel medföra makt, auktoritet och kontroll för vissa personer. Andra kan bli underordnade, beroende och sårbara. Sådana omständigheter kan möjliggöra utnyttjande, trakasserier och övergrepp.
Under det senaste decenniet har uppmärksammade fall av sexuella trakasserier och övergrepp skakat idrottsvärlden globalt och lokalt. Under #metoo skapades hästsektorns #visparkarbakut. Sedan dess har en rad fall av sexuella trakasserier och övergrepp inom hästsporten avslöjats. Problemet fördjupas av såväl tystnadskultur som gråzoner.
Målsättningen: Trygg hästsport för alla
Hittills saknas det vetenskapliga studier om sexuella trakasserier, övergrepp och gråzoner inom hästsektorn. Vi vill bidra med evidensbaserad kunskap om sexuella trakasserier och övergrepp och om relaterade gråzoner inom hästsportsmiljöer. Därigenom kan också det trygghetsarbete som redan finns fortsätta utvecklas och effektiviseras med gemensamma krafter. Syftet med det här projektet är därför att:
- Undersöka upplevelser, förekomst och karaktärsdrag av sexuella trakasserier och övergrepp inom hästsektorn
- Undersöka riskfaktorer och gråzoner som kan möjliggöra sexuella trakasserier och övergrepp inom hästsektorn
- Bidra med information och rekommendationer för trygghetsarbetet inom hästsektorn baserat på studiens resultat
Vad innebär det att vara med i studien?
Forskningsprojektet söker deltagare både till enkätstudie och en fördjupande intervjustudie.
Webbenkäten kan besvaras av alla som:
- Är minst 16 år
- Någon gång har hållit på med hästsport (ridning/ridsport, islandshästsport, travsport eller galoppsport)
Enkäten fylls i på valfri skärm och tar ca 10–20 minuter. Den besvaras anonymt och ditt deltagande är frivilligt. Du kan när som helst avbryta besvarandet av enkäten. Enkätdata kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem.
Vi som genomför projektet är en grupp svenska och norska idrottsforskare med särskilt intresse för trygg idrott. Flertalet av oss har sexuella övergrepp, gråzoner och relationer inom idrotten som expertområde.
Ansvarig för projektet är Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och Norges idrottshögskola (NIH). Projektet är godkänt av Etikprövningsmyndigheten och finansieras av Stiftelsen Hästforskning.