Årets hästforskningsprojekt 2024: "Ingen hov ingen häst"!

Årets hästforskningsprojekt 2024 tilldelas ”Ingen hov ingen häst – en studie om hovkvalitét, prestation och hälsa hos travhästar” – lett av forskare Anna Jansson vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

073 copy

Malin Connysson, en av forskarna som arbetat med projektet, fanns på plats i Flyinge för att ta emot utmärkelsen ”Årets hästforskningsprojekt”. Foto: Lisa Chröisty

Varje år väljs ett projekt ut till utmärkelsen ”Årets hästforskningsprojekt” av Stiftelsen Hästforskning. Vinnare i år blev ett projekt som enligt prisutdelarna har uppmärksammats stort inom såväl hästsektorn som i sociala medier – nämligen Ingen hov ingen häst? – En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar, lett av Anna Jansson, forskare och prefekt vid institutionen för husdjurens biovetenskaper, SLU!

– Vi känner oss verkligen hedrade. Det har varit ett mycket spännande projekt eftersom de innehåller många olika forskares kompetenser, säger Anna Jansson som lett projektet.

Priset delades ut under Norra Europas största evenemang med fokus på hästvälfärd: Horse Welfare Summit, som arrangerades i Flyinge 13-14 september.

Högaktuellt inom både rid- och travsport

Nomineringen från Stiftelsen Hästforskning lyder som följande:

Det här projektet är högaktuellt eftersom tävling utan skor (barfota) är vanligt förekommande inom travet och alltmer även inom ridsporten. Det är därför viktigt att veta mer om vilka typer av hovar som passar för barfotaarbete i högre eller lägre utsträckning ur ett prestations- och hästvälfärdsperspektiv. Projektet har bland annat studerat hovhornets innehåll, hovvägens form och genetisk påverkan på förmåga att tävla barfota ofta och hur barfotatävlan påverkar prestationen.

Projektresultaten tyder på att hovhornssammansättningen verkar påverka förmågan att kunna tävla barfota, såväl som hovvinkeln. Prestationen förbättras markant när hästarna tävlar barfota men är också förknippat med en ökad risk för galopp och diskvalificering. Att sko bakhovarna (men inte fram) förbättrar prestationen (jämfört med skoning på alla fyra hovarna) utan att det medför några risker. Sammantaget visade projektet att det är möjligt att utveckla en verktygslåda för att kunna identifiera bra och dåliga barfotahovar på individnivå.”

Vill du läsa om projektet i sin helhet, finns det tillgängligt via länken här.

063 copy

Årets hedersutnämnande: ”Är de för små för att rida?”

Under HWS delades även utmärkelsen ”Årets hedersutnämnande” ut till ett projekt som bidragit till att höja säkerheten och säkra hästvälfärden i samband med häst- och ridundervisning av yngre barn: Är de för små för att rida? En studie av ridskolornas aktiviteter för förskolebarn från säkerhets- och hästvälfärdsperspektiv, genomfört av Malmö Universitet och Høgskolen i Molde.

Hedersutnämnandet motiverades med följande:

”Projektet tittade närmare på ridskolor i Sverige och Norge som erbjuder ridning för förskolebarn, vilket kan innebära extra utmaningar för ridlärarna. Aktiviteterna kan innehålla ridning men även lektioner i stallet kring omhändertagande av hästar och bygger ofta på att föräldrarna kan hjälpa till. Säkerhetsproblem som kan uppstå är relaterade till föräldrarnas okunskap samt att den säkerhetsutrustning som finns inte alltid är avpassad till de yngsta barnen.”

Om utmärkelserna

Varje år delar Stiftelsen Hästforskning ut pris till Årets forskningsprojekt och Årets hedersomnämnande. Det är stiftelsens styrelse som beslutar om vinnarna. Priset består av ett resestipendium på 25 000 kronor för en hästforskningsrelaterad resa, samt diplom.

Text: Pressmeddelande från Stiftelsen hästforskning, sammanställt av Lisa Chröisty, redaktör för HästSverige, 2024-09-17.