Delta i forskning om hästvälfärd: Om tränsbett, kandar och bettlöst ridande

Är du dressyrryttare på Medelsvår A-nivå med godkänt program eller högre och vill bidra till forskning om hästvälfärd? Är din häst van att ridas med både kandar och bettlöst (sidepull) – eller vill du testa och träna med dessa huvudlag inför datainsamlingen?

Då är du varmt välkommen att ta kontakt med oss!

Syftet med studien är att undersöka hur olika huvudlag – tränsbettkandar och bettlöst (sidepull) – påverkar tygeltryck, hästens rörelsemönster och beteende, samt att ta del av ryttarens egna upplevelser och erfarenheter.

Målet är att ta fram underlag som utgår från sportens förutsättningar för att ta fram evidens för hästvänliga utrustningsval och tävlingsregler.

Hur går studien till?

elke hartmann delta i forskning jpg

Det här forskningsprojektet är del 2 av 3 i studien ”Hästforskning: Bett, bettlöst och hästvälfärd”. Vill du delta? Läs mer om hur det går till nedan!

  • Studien genomförs under en dag (vardag eller helg) i höst 2025.
  • För att delta i studien behöver hästen (ekipaget) ha viss vana vid att ridas med kandar, tränsbett och bettlöst huvudlag. Om din häst inte är van vid något av dessa, önskar vi att du under en period på 6 veckor innan mättillfället rider med det aktuella huvudlaget i den omfattning du bedömer som möjlig – gärna minst en gång i veckan. Under denna period ber vi dig också att föra en kortfattad dagbok: du besvarar några frågor efter varje ridpass.
  • Under testdagen rider du din egen häst i ett kort dressyrprogram (ca. 5-8 minuter) med skolor, byten och övergångar. Detta görs tre gånger, med tre olika huvudlag: tränsbettkandar och bettlöst (sidepull).
  • Hästen har på sig sin vanliga sadel och huvudlag, men tyglarna byts ut mot tyglar som har en tygelmätare fäst på höger respektive vänster tygel.
  • Rörelsesensorer fästs även på hästens kropp, dvs. huvud, manke och kors, samt i vanliga benskydd med integrerade fickor för sensorerna.
  • Du rider i dina vanliga kläder och hjälm, med två små rörelsesensorer fästa på din ländrygg och ditt korsben.
  • Inledningsvis gör du en kort skriftlig självskattning kring dina känslor (anxiety-test) inför dagens ritter. Efter varje ritt fyller du i en kort enkät över din ridupplevelse med varje huvudlag.
  • En av våra teammedlemmar, som är veterinär, kommer även att göra en munkoll på hästen enligt ett protokoll som liknar det som används på tävlingsplats. Vi genomför också en rörelsekontroll med hjälp av SLEIP, där du får springa några steg med hästen vid hand.
  • En intervju genomförs kort efter mättillfället (vid valfri tid, digitalt) för att fånga dina tankar om ridning och träning av häst med bett respektive bettlösa huvudlag.
  • Under testdagen filmas alla ritter, både för att kunna analysera samspelet mellan dig och hästen, samt för att studera hästens beteende och koppla det till tygeltryck och rörelsemönster. Filmerna kommer eventuellt även att användas för att låta oberoende domare bedöma ritterna enligt dressyrregelverket.

OBS! All data kommer att hanteras anonymt och enbart på det sätt som du blivit informerad om och samtyckt till. Försöket innebär inga risker utöver det vanliga som kan uppstå under ridning.

Vill du vara med eller veta mer?

Kontakta oss gärna via projektledare Elke Hartmann: elke.hartmann@slu.se, 076 832 49 00.